De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Hem de helft noemen van Het Goede Doel doet afbreuk aan zijn creativiteit, want Henk doet meer….veel meer. Componist van diverse hits voor andere artiesten, producer van de crème de la crème van de Nederlandse muziekwereld en onder andere De Vrienden van Amstel|Live, jurylid van X-factor en de stem van Igor de Mus. Bovendien is hij verantwoordelijk voor twee van de leukste Sinterklaas-liedjes ooit.

Ik geloof ‘t al ze daoge: een zeer aparte bijdrage! 

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Henk Temming (Het Goede Doel): Maria Bethânia – A Felicidade (1974).

Ik heb honderden favoriete liedjes (en andere muzikale werken) die ik prachtig vind en die niemand kent. Ik vind dat eigenlijk wel prettig. Mijn eigen schatkamer vol onbekende juweeltjes. Mijn eigen privédomein.

Soms laat ik één van die liedjes horen aan iemand, die mij dierbaar is. Samen genieten is toch één van de mooiste en aangenaamste bezigheden in dit leven. En ook heel intiem. Als ik nu één van die liedjes prijsgeef, dan ervaar ik dat als een een kijkje in mijn ziel.

Heel anders dan een lijstje maken van mijn favoriete liedjes als ik meewerk aan een radioprogramma. Ik houd dan rekening met het tijdstip, de zender en noem met gemak 10 titels op, die ik prachtig vind en waarmee ik mijzelf en anderen een aangename tijd bezorg.

Ondergewaardeerde liedjes zijn niet voor niets ondergewaardeerd. Genre, taal, tekst, en artiest kunnen voor de gemiddelde luisteraar te veel weerstand oproepen. Ik kies uit de veelheid van mijn favoriete genres (pop, heavy metal, jazz, operette, country, opera, musicals, folk etc.) en favoriete muzieklanden (de hele wereld) voor een liedje uit Brazilië van Maria Bethânia: A Felicidade. Waarom? Omdat de componist Antônio Carlos Jobim één van de grootsten is (helaas is hij dood). De muziek heeft diepgang. Prachtige tekst ook.

Tristeza não tem fim.
Felicidade sim
(Verdriet kent geen einde. Geluk wel…)

Hij heeft zoveel moois geschreven. In Nederland zwaar ondergewaardeerd. In Brazilië een held. Terecht. En de stem van Maria Bethânia raakt mij iedere keer weer. Unieke zangeres.

Mijn persoonlijke schatkamer bevat nu één onbekend liedje minder. Eén is genoeg.

Henk Temming heeft Stevie Wonder verwijderd. I Was Made To Love Her is allesbehalve een ondergewaardeerd liedje. Ik kocht het singletje zelf in 1967 (in de uitverkoop) voor ƒ 1,00. Draai het nog wel eens.

Release Artiest en Titel
1965 The Miracles – The Tracks Of My Tears
1966 Jimi Hendrix Experience – Red House
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1979 Neil Young & Crazy Horse – Powderfinger
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Mano Negra – Mala Vida
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 The Gathering – You Learn About it
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2005 Antony & The Johnsons – Hope There’s Someone
2008 Elbow – Weather To Fly
2008 LCD Soundsystem – Us Vs Them
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Anneke van GiersbergenBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Klaas Jan Dijkstra, Bob Fosko, Specs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van Heuvelen, Martijn JanssenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Rowan Middelwijk, Anouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Reniet Vrieze en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.