Eén van de meest onderschatte componisten van de twintigste eeuw: twee van zijn bekendsten zijn This Masquerade en A Song For You. Leon Russell kreeg eigenlijk nooit de echte waardering van het luisterpubliek. In de jaren zeventig verkregen zijn elpees soms de gouden status, maar daarna werd het stil. De man met het nasale stemgeluid en zijn typische Zuidelijke accent kon het publiek niet meer bereiken.

Hij was producer van bekende artiesten en sessiemuzikant. Ooit, in een ver verleden, was Elton John de openingsact voor Russell en hij zag hem als een mentor, een inspiratie, een idool en een vriend. When Mr. Russell’s Greatest Hits album came on one day during the trip, I started to cry, it moved me so much. His music takes me back to the most wonderful time in my life, and it makes me so angry that he’s been forgotten. En om de daad bij het woord te zetten stelde hij voor om een gezamenlijk album te maken. The Union zag in 2010 het levenslicht en het werd één van zijn bestverkochte albums. Een album waar Elton John zich wegcijferde en Russell alle ruimte bood.

In 2010 was hij nog geopereerd vanwege lekkende hersenvloeistof en in juli 2016 had hij een hartaanval. Hij overleed twee dagen geleden thuis in zijn slaap op 74-jarige leeftijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.