Nu is het niet per sé zo dat we dringend behoefte hadden aan een hele uitgebreide Spotify-lijst met mooie liedjes. De eerste vier edities van de Snob 2000 hebben elk hun eigen lijst, met in totaal zo’n 4.000 volgers:

screen-shot-2016-11-14-at-20-36-50

Nee, wat al heel lang bovenaan ons verlanglijstje stond, was een grote, overkoepelende playlist met álle liedjes die ooit op onze blog zijn bewierookt. Of het nu gaat om een battle, een liedje uit de Ondergewaardeerde 30 of gewoon een individuele bijdrage; we moesten en zouden alles bij elkaar brengen in een lijst.

Noem het verzamelwoede, maar het heeft wel een verdomd mooie lijst opgeleverd. Onze bloggers (speciale dank aan Frans Kraaikamp en Martijn Janssen) hebben er uren, dagen in gestoken, maar niet voor niets. Dit is een lijst die je met een gerust hart altijd kunt aanzetten, die je nooit teleur zal stellen. En vooral ook: waar je altijd wel weer iets nieuws in ontdekt.

We hebben het hier immers over 1.648 liedjes, die ooit hartstochtelijk zijn verdedigd door onze bloggers, of gastsamenstellers van de Ondergewaardeerde 30 zoals recent nog Peter Koelewijn en Anneke van Giersbergen. Niet dat alles terug te vinden is op Spotify: zo is het hele oeuvre van Prince niet beschikbaar, dat geldt ook voor Neil Young, Tool en verschillende andere artiesten.

Die historie begon vijfeneenhalf jaar geleden, met een pleidooi om ook eens naar Smiley Faces van Gnarls Barkley te luisteren (en niet alleen naar Crazy). Inmiddels zijn we dus ruim zestienhonderd liedjes verder, gedragen door tientallen vaste bloggers en evenzoveel eenmalige passanten.

Hoe gaaf is dat?

Al deze liedjes zijn in iemands hoofd zwaar ondergewaardeerd. En na vandaag misschien ook wel in dat van jou.

Alle liedjes uit de Metalijst worden later deze maand opgenomen in de keuzelijst van de Snob 2000. Mits ze niet verkiesbaar zijn in de Top 2000 natuurlijk, want dat is wel de belangrijkste spelregel… We verwachten dat de stembussen rond 26 november open gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.