Ik heb even getwijfeld of ik wel dit nummer zou posten, want het is een behoorlijk dramatische ballad. Ik ken de aversie van vele muzieknerds tegen dramatische rockballads, maar deze is toch wel erg mooi en puur. Muzikaal gezien zelfs op het naïeve af om op deze manier je moeder te bezingen, maar daarom gebruik ik die term puur. Luister zelf maar, misschien begrijp je wat ik bedoel. Lisa gaat zoals gezegd over de moeder van Lita Ford, die haar door dik en dun gesteund heeft. Tot het moment dat steun niet meer mogelijk was, omdat Lisa te maken kreeg met borstkanker en aan de gevolgen overleed. Dat deed Lita Ford besluiten om deze ballad te schrijven en de beelden die in de clip ter ondersteuning zijn gebruikt, zijn gemaakt door de vader van Lita.

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het stemgeluid van Lita Ford en dat heeft heel vaak te maken met de producties die erachter zitten. Dit nummer heeft voor haar stem een betere afmontering, zoals dat ook geldt voor haar grootste ‘hit’ samen met Ozzy Osbourne Close My Eyes Forever. Wat mij wél altijd bijzonder aantrekt in Lita Ford dat zijn de vette gitaarriffs en meeslepende solo’s die zij ten gehore brengt. Het nummer Lisa geeft daarin alles wat je van een goede metal ballad verwacht qua opbouw. En ja, ik hou van dit genre.

Het gitaarspelen zit er voor Lita al vroeg in en het is ook niet voor niets dat zij in de tienerband The Runaways terecht komt. Blog-collega Quint Kik heeft daarover al eens geschreven. Hij viel als jongen vooral voor Joan… Nou, ik niet, mijn keuze was zonder twijfel Lita, maar ach, die jongensdromen zijn maar dromen. Het is goed dat zowel Joan Jett als Lita Ford wisten weg te rennen van The Runaways en vooral de foute types waar Quint al over schreef. Lita Ford kreeg solo een carrière die met vallen en opstaan van start ging, maar toch voeten in de aarde kreeg vanaf het album Lita eind jaren tachtig. Hoe dan ook is zij één van de metalvrouwen, net zoals Doro Pesch, die een vrouwelijk stempel op het genre wisten te drukken en die baanbrekend werk hebben verricht voor de vele vrouwen die zijn gevolgd. En zonder Lisa, de vrouw in dit liedje… geen Lita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.