Als muziekliefhebbers willen we graag het verhaal achter een nummer kennen. Wat was de inspiratie om het nummer te schrijven, hoe vertaalt zich dat in de tekst en wat is de relatie met de titel? Interessante vragen die een nummer verdieping en glans geven. Maar wat is het verhaal achter een bandnaam? Kunnen daarover dezelfde vragen worden gesteld? In deze blog probeer ik dat te ontrafelen en te koppelen aan een ondergewaardeerd liedje. Mijn naam is David Klein en ik ga op zoek naar het verhaal achter briljante bandnamen. Met deze keer: Death Cab for Cutie.

“Twee voor de prijs van één” of “twee halen, één betalen”. Het zijn mooie, soms wat schreeuwende, aanbiedingsteksten van meestal supermarkten. Het is echter ook van toepassing op deze blog. De naam Death Cab for Cutie, de Amerikaanse indieband opgericht in 1997, is namelijk ontleend aan een nummer van The Bonzo Dog Doo-Dah Band. En dat is toch eigenlijk ook wel een briljante bandnaam. Om het verhaal nog completer te maken; The Bonzo Dog Doo-Dah Band speelde het nummer ‘Death Cab for Cutie’ in de film Magical Mystery Tour van the Beatles in 1967. Heel wat uit te leggen dus.

The Bonzo Dog Doo-Dah Band was een Britse band geformeerd in 1962 door studenten van een kunstacademie. Zij combineerden elementen van music hall, jazz en psychedelische muziek met absurde humor en avant-garde. Dit zorgde er waarschijnlijk voor dat The Beatles hun nummer Death Cab for Cutie gebruikten voor de door hun zelf geproduceerde muziektelevisie film Magical Mystery Tour. Dit was de derde film van de band en gaat over een typische Britse traditie: een bustochtje naar de kust. Er wordt een surrealistische draai aan gegeven, waarbij de bandleden de hoofdrollen vervullen samen met aantal andere excentrieke personages.

Het nummer Death Cab for Cutie is een parodie op tragische tienernummers die gaan over overlijden bij auto-ongelukken. The Bonzo Dog Doo-Dah Band zingt over een jongedame Cutie die ’s nachts een taxi neemt. In een aantal coupletten wordt bezongen hoe de taxi allerlei capriolen uithaalt. Op highway 31 gaat het uiteindelijk fout en wordt een rood verkeerslicht Cutie én de taxichauffeur fataal. The Bonzo Dog Doo-Dah Band bezingt dit met een typische jaren 60 sound.
De naam van de band is op bijzondere wijze tot stand gekomen. Bandlid Rodney Slater speelde een kunstzinnig woordspel waarbij woorden of zinnen op papier werden geschreven. Vervolgens werd het papier in repen gescheurd, gehusseld en samengevoegd tot nieuwe zinnen. Op die manier ontstond de naam The Bonzo Dog Doo-Dah Band.

Zou Ben Gibbard dit verhaal kennen toen hij in 1997 van zijn soloproject een band maakte om een platendeal te krijgen? Waarschijnlijk niet, maar hij kende wel het optreden van The Bonzo Dog Doo-Dah Band in de Magical Mystery Tour. Het nummer Death Cab for Cutie dat zij speelden, vond hij direct de perfecte bandnaam. Ik vind die op mijn beurt weer briljant, net als hun muziek overigens. Die is niet zo absurd en surrealistisch als de genoemde inspiratiebronnen, maar met vlagen wel heel magisch. Dat komt vooral door de teksten van Gibbard in combinatie met de warme indierock die de band zo kenmerkt. Zo ontstaan vrolijke rocknummers en prachtige ballads.

In de Snob 2000 van afgelopen jaar stond Death Cab for Cutie met twee nummers in de lijst. Op 462 staat het bijna acht minuten durende en indrukwekkende nummer ‘Transatlanticism’ uit 2003. Iets verder op in de lijst, op nummer 853, is de akoestische solo ballad ‘I Will Follow You Into The Dark’ uit 2005 te vinden. Beide nummers hebben, vanaf het ontstaan van de Snob 2000 in 2012, elk jaar in de lijst gestaan. Het zegt iets over de tijdloze muziek van de band die inmiddels ruim 25 jaar meegaat. En dat is wat mij betreft ook dé overeenkomst met de film de Magical Mystery Tour. Deze was in eerste instantie geen succes, maar geldt inmiddels als echte klassieker.

Misschien wordt Transatlanticism dat ook wel. Het is sowieso een nummer dat met elke draaibeurt beter wordt. Mede daarom is het wat mij betreft een echt ondergewaardeerd liedje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.