Ben je eenmaal in de fuik van alternatieve muziek gezogen, dan heb je als snob een aantal acts te respecteren voor wie geldt dat eigenlijk iedereen die goed vindt. Als je daarvan afwijkt, is verbazing je deel. Zoals ik in mijn studententijd hoorde, toen ik verzuchtte dat ik Radiohead niet trok: “Dan hou je niet van muziek!” Afgelopen week sprak ik met een groot muziekliefhebber die bekende Nirvana niets aan te vinden. Verbijstering alom: Nirvana staat toch buiten iedere discussie?

Zo kunnen we menen dat we als muzieksnobs heel erg openminded zijn, maar het is maar de vraag of dat zo is. Kun je in een gezelschap muziekliefhebbers bekennen dat Karma Police misselijkheid opwekt? Radiohead staat voor de alternatieve muziekliefhebber immers bovenaan de apenrots, waaraan niet getornd kan worden. Voor Nick Cave and the Bad Seeds geldt hetzelfde. Zeker vanwege de drama’s in zijn persoonlijke leven en de wijze waarop hij die drama’s in muziek heeft verwoord, heeft hij bij veel muziekliefhebbers een onaantastbare status. Nou vind ik Cave echt wel geweldig, ik heb hem twee keer live gezien, maar sinds Push the Sky Away luister ik zijn muziek eerlijk gezegd niet. Al een jaar of dertig ben ik gek van wat met noemt indiemuziek / alternatieve muziek. De muziek van de huidige vaandeldragers van alternatieve muziek trek ik echter collectief slecht. Muse die meer dan twee uur het Malieveld vult? Het is me een gruwel. Al krijg ik geld toe: ik zou niet gaan. In 2017 waren Radiohead en Arcade Fire de dagafsluiters op Best Kept Secret. In beide gevallen na anderhalf liedje vertrokken.

Wat heeft deze verzuchting te maken met Dorian Electra? Op zondag 9 juni vindt het Best Kept Secret festival plaats. Pure opwinding maakte zich meester van de muziekliefhebbers in mijn bubble: PJ Harvey was geboekt. Eerst leek het erop dat zij een dagafsluiter op het hoofdpodium zou worden maar zij staat op zondag op podium Two: de grootste tent op het festivalterrein. Op voorhand kan wel worden uitgetekend: die tent puilt straks uit. PJ Harvey is de vrouwelijke vaandeldrager in de alternatieve muziek met een haast mytische status. Die status heeft zij al een hele lange tijd en is bevestigd door een vijfsterrenoptreden in Paradiso, oktober 2023. Ik denk niet dat ik ga.

Ik heb wel respect voor PJ Harvey, heb haar ooit ruim twintig jaar geleden op Rock Werchter Rid of Me zien zingen (“Lick my legs and I’m on fire“) en was best onder de indruk. Maar haar platen: ze zijn niet aan mij besteed. Een hele plaat van haar luister ik gewoon echt niet met plezier. Alle vezels in mijn lijf roepen dat ik moet kijken, want je kunt op voorhand uittekenen: haar optreden staat in de eindlijstjes als het beste van het hele weekend. Maar ik ga gewoon niet. En dat voelt onder snobs best als een bekentenis.

In de programmering van Best Kept Secret staat tegenover PJ Harvey, in de aanzienlijk kleinere tent The Sectret, Dorian Electra. Electra heeft in 2023 de plaat Fanfare uitgebracht. Electra maakt hele spannende muziek, elektronisch, beetje Lady GaGa, popinvloeden maar met stevige industriële elementen. Bij tijd en wijle wat hysterisch dus niet voor consumptie op ieder moment van de dag, maar op een podium zou dit nog wel eens heel goed kunnen werken. Sinds de debuutplaat in 2019 brengt hen met regelmaat muziek uit die, tot ik voor mezelf het programma van 9 juni bepaalde, aan mij voorbij was gegaan. Naar dit optreden kijk ik echt uit. Dan maar geen PJ Harvey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.