In de muziek lijkt het te draaien om de stralende sterren, de grote solo artiesten of de leiders van bands.  Voormannen of -vrouwen geroemd om hun genialiteit en vaak ook om hun minstens zo grote ego.  Maar zeker zo belangrijk zijn de stille krachten, die evengoed een stempel drukken op de muziek van de ster, maar die tevreden zijn met een rol buiten de schijnwerpers. De op 1 mei 2024 overleden Richard Tandy is er zo een: als toetsenist (o.a. piano, moog, klavecimbel, mellotron) en arrangeur van Electric Light Orchestra was hij zeer bepalend voor de succesvolle sound van de band die verder vooral draaide om Jeff Lynne. Richard Tandy was als enige lid van alle variaties van ELO, samen met Jeff Lynne.

Richard Tandy werd geboren op 26 maart 1948 in Birmingham (UK). Op de middelbare school ontmoet hij Bev Bevan, met wie hij in 1968 in The Move samen zal spelen, Bev op drums, Richard op klavecimbel. Later schakelt hij tijdelijk over op de basgitaar en zal op dat instrument ook zijn debuut maken bij ELO tijdens hun eerste live tour. Vanaf het 2e studioalbum is hij de vaste toetsenist van ELO, en vanaf Eldorado is hij samen met Louis Clark ook arrangeur van de strijkers. Hoewel hij op diverse albums in de credits staat als backing vocalist is het niet altijd helder op welke songs dat is, behalve op de grootste ELO hit Mr. Blue Sky dat hij (door  de vocoder) met de woorden “please turn me over” afsluit. 

Mid jaren ‘80, als ELO’s originele bezetting hun laatste album Balance of Power uitbrengt, gaat Tandy samen met Dave Morgan (die hij kende van The Move en van ELO live optredens) aan de slag in de Tandy Morgan Band en in 1985 brengen zij hun enige album Earthrise uit, dat zowel muzikaal als thematisch aansluit bij het ELO album Time (incl cameo in de clip). 

Als enige lid van de originele bezetting zal Tandy op beide latere incarnaties van ELO met Jeff Lynne meespelen: op Zoom (2001) en op From Out Of Nowhere (2019).  Ook werkte hij samen met Lynne op diverse albums van andere artiesten zoals The Everly Brothers en Duane Eddy.  Als Jeff Lynne in 2014 (op aansporen van BBC DJ Chris Evans) voor het eerst in 30 jaar weer ELO live op het podium brengt (Hyde Park, voor 50000 mensen) is dat uiteraard samen met Tandy. Ook bij de volgende tours, die ze langs Wembley en Glastonbury brengt, speelt Tandy als enige van de originele bezetting mee.

Op 1 mei 2024 overlijdt Richard Tandy, 76 jaar oud. Jeff Lynne maakte het bekend op de sociale media van de band:

It is with great sadness that I share the news of the passing of my long-time collaborator and dear friend Richard Tandy. He was a remarkable musician and friend and I’ll cherish the lifetime of memories we had together. Sending all my love to Sheila and the Tandy family. Jeff Lynne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.