Hikaru Utada is één van de meest succesvolle en invloedrijke Japanse artiesten ooit. Ik schreef al eens over haar in de Japan-battle. Op 10 april 2024 bracht ze het greatest hits album Science Fiction uit om te vieren ze al 25 jaar actief is in de muziekindustrie. Tijd om terug te keren naar haar mooie discografie. Het is ook mijn eerste Japanse blog sinds ik in oktober 2023 een rondreis door Japan heb gemaakt. Waarom heb ik zolang gewacht?

Hikaru is geboren in New York en bracht al sinds ze kind was veel tijd in de studio door. Haar moeder was een traditionele Japanse zangeres. In 2013 pleegde Hikaru’s moeder zelfmoord door van de dertiende verdieping van een gebouw in Shinjuku (Tokio) te springen. Haar vader werkt als muzikant en producer. Vanwege haar vaders werk reisde het gezin veel op en neer tussen New York en Tokio. Hikaru sliep veel in de studio en deed daar haar huiswerk.

Hikaru componeerde haar eerste Japanstalige nummer toen ze 11 was en haar eerste Engelstalige album toen ze 13 was. Wat opviel was het talent dat ze had om muziek te componeren. Een directeur van Toshiba-EMI benaderde Hikaru met de vraag of ze ook Japanse popnummers kon schrijven. Uiteraard kon ze dit. In 1999 volgde haar Japanse debuutalbum: First Love. Het bereikte in de eerste week de eerste positie in de Japanse hitlijsten en verbrak het record voor de verkoop van een debuutalbum. Sindsdien is het album meer dan negen miljoen keer verkocht.

Samen met onder meer Ayumi Hamaski, Namie Amuro en BoA (zij komt uit Zuid-Korea maar bracht veel succesvolle Japanse albums uit), is Hikaru een voortdurend evoluerend onderdeel van de J-popscene gebleken, met hunkerende ballads, gestroomlijnde dance-pop en zang met Amerikaanse invloeden.

In 2001 bracht Hikaru het nummer Traveling uit. Het is een dancepopnummer met house invloeden. Ze schreef het nummer zelf. Samen met haar vader, Teruzane Utada, en Akira Miyake produceerde ze het. In het nummer zingt Hikaru over menselijke activiteiten en dromen. Voor het album Science Fiction nam Hikaru het nummer opnieuw op en die versie is nog beter dan het origineel.

De originele clip op YouTube is 33 miljoen keer bekeken en recent is er ook een 4k upgrade gedaan:

Voor mij is dit nummer absolute perfectie. Het klinkt heerlijk, het is super verslavend en je wordt echt meegenomen op een reis. Het nummer voelt futuristisch aan en hoewel het pop is zit er een donker randje aan. Waar het origineel al magisch mooi was overtreft Hikaru zichzelf op deze nieuwe opname. Het gevoel dat het nummer me geeft kan ik moeilijk omschrijven maar ik vind het geweldig. Ik krijg in ieder geval zin om de wereld te ontdekken, tijd om weer naar Japan te gaan! Zoek vooral ook eens een vertaling van de songtekst op want Hikaru is een creatieve songwriter.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.