Het is vandaag 17 maart en op deze datum in 1299 kreeg Rotterdam stadsrechten en dat 725 jarig bestaan vieren we met een serie blogs over Rotterdamse artiesten. Het is slechts een aanleiding om een selectie uit het muzikale moois van Rotterdam extra aandacht te geven. De blogs worden iedere zondag tot en met 17 maart aangeboden door bloggers die Rotterdam in hun hart hebben gesloten.

Ja natuurlijk had ik bij deze afsluiter voor een serieus nummer kunnen kiezen, van Frederique Spigt bijvoorbeeld, maar die was al eens bejubeld in een battle. De knipoog van Rotterdamse trots The Kik maakt dit nummer Rotterdam een mooie afsluiter van de ‘Rotterdam serie’ die gerust een heel jaar door had kunnen gaan. Voor het repertoire uit Den Haag geldt hetzelfde overigens en wat deze twee steden nog meer gemeen hebben met elkaar is een zekere aversie tegen die andere stad. Dave von Raven liet dat absoluut niet onbenoemd tijdens een songfestival concert in Diligentia Den Haag. Bovendien, zo zei Von Raven, kunnen die Amsterdamse tekstschrijvers helemaal niet dichten. Gang, lang, kan en ervan rijmt allemaal niet op Amsterdam, dus zelfs een beetje rijmen kunnen we in Rotterdam al beter.

Naar een concert van The Kik gaan is niet alleen genieten van een goeie band, maar tevens een theatervoorstelling met veel Rotterdamse humor. The Kik kan ook als geen ander door het spelen van songfestival nummers, de nummers ontdoen van hun soms truttige imago. Met de goeie heldere stem van Von Raven wordt de muziek naar een hoger plan getild. Ik stel voor om deze band volgend jaar af te vaardigen, maar daar komen we binnenkort op terug.

Alles in het liedje ademt de onvoorwaardelijke liefde voor de mooiste havenstad die er is. En het refrein, dat wél rijmt, is een stuk persoonlijker dan de originele versie. Behalve misschien de laatste zin, maar dat zie ik dan weer als iets typisch Rotterdams. Vervolgens is dit refrein te verleidelijk om niet mee te brullen tijdens een feestje:

Rotterdam Rotterdam

Waar ik ter wereld kwam

Rotterdam Rotterdam

Zet m’n hart in vuur en vlam

Rotterdam, Rotterdam

Waar ik m’n eerste biertje nam

In Rotterdam Rotterdam

Leggie zo onder een tram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.