‘Touch Me I’m Dick!’ roept heel Seattle in de jaren negentig romcom Singles. De film speelt zich af in Seattle waar de grunge zojuist geëxplodeerd is. De hele wereld is op dat moment gefocust op wat daar in die noordwestelijke uithoek van de VS allemaal gebeurt op muzikaal gebied. Touch Me I’m Dick! is de bekende meezinger van de band die optreedt in de film. De bezetting van de band bestaat uit bekende muzikanten als Chris Cornell en Eddie Vedder.

De song Touch Me I’m Dick! is geïnspireerd op de eerste grunge-hit Touch Me I’m Sick! van Mudhoney. Het is een van de eerste releases op het Sub Pop label; uitgebracht als 7”-single. Een singletje omdat er niet heel veel meer materiaal beschikbaar was. Het nummer werd een nationaal succes. Althans het werd opgepikt door college-radiostations door de gehele VS. Een belangrijke bron voor Indie-muziek in de nineties. Het opende veel deuren voor Mudhoney, die door de airplay kon gaan touren en ook daadwerkelijk publiek in de zalen had staan. Mudhoney werd daarmee de pionier van de grunge.

Maar één deur ging niet open; die naar de film Singles. In de film komt zo’n beetje de hele muziekscene van Seattle voorbij, maar geen schim van Mudhoney. Maar wel dus een parodie van hun song.

Waar de gemiddelde Amerikaan gedacht zal hebben ‘sue them’ , ging Mudhoney in gesprek met regisseur Cameron Crowe. Hun voorstel: een nummer van Mudhoney op de soundtrack van de film. En dan ook een nummer van eigen keuze. Tussen de nummers van Soundgarden, Pearl Jam, Alice In Chains en Screaming Trees staat Mudhoneys Overblown. Het is een nummer waarin de mannen hun aanklacht doen tegen de uitverkoop van Seattle. 

Mudhoney bestaat nog steeds en maakt nog steeds hele mooie underground-indie. Eens in de zoveel jaar komen ze langs voor een clubtour door Europa om hun grunge ten gehore te brengen in net goed genoeg gevulde zalen. Touch Me I’m Sick zit standaard in het repertoire.

Dit najaar heb je al de kans om ze te zien: Mudhoney komt naar Europa en speelt op 31 augustus in Paard in Den Haag. Op 5 oktober staan ze op het Eindhovense festival Come As You Are en een dag later in de fijne zaal van Vera, Groningen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.