Op 14 december 2023 kwamen de laatste afleveringen van The Crown online. Sinds de serie in 2016 begon ben ik al fan en leef ik echt met de serie mee. Seizoen vijf en het eerste gedeelte van seizoen zes verloren wel iets aan magie ten opzichte van de eerste vier. Het laatste gedeelte van seizoen zes bracht iets van de glans terug en sloot af met twee hele sterke afleveringen. De echte magie zit in de eerste vier seizoenen, waarvan de eerste twee echt mijn favoriet zijn. Er zitten zulke krachtige scenes in, sommige natuurlijk deels gedramatiseerd of fictief, maar in de context van de geschiedenis zo groots. Ik heb regelmatig met kippenvel zitten kijken.

Rupert Gregson-Williams verzorgde de soundtrack voor de eerste twee seizoenen, in seizoen twee deed hij dit samen met Lorne Balfe. Ik luister graag naar instrumentale muziek, zoals soundtracks. The Crown heeft een aantal pareltjes voorgebracht. In het eerste seizoen, niet ver voor zijn dood, heeft koning George VI een gesprek met Prins Philip over de taak die hem te wachten staat als man van de toekomstige Koningin Elizabeth.

De muziek die bij die scene zit, een eendenjacht, is schitterend. Het is een weemoedig nummer en telkens voel je een bepaalde dreiging en een gevoel van urgentie. Het gewicht van de kroon wordt als het ware geïntroduceerd in de serie. Dat gewicht staat op het punt om over te gaan naar de jonge Elizabeth. Het gesprek tussen George en Philip mag dan gedramatiseerd zijn, ik kan me zo voorstellen dat iets dergelijks toen heeft plaatsgevonden. Wat in ieder geval zeker is, is dat men aan de vooravond stond van een historische gebeurtenis. En dat is geniaal door Rupert vastgelegd in deze compositie. Ook dit is een muziekgenre en ik vind hem zeker ondergewaardeerd. Zet een goede koptelefoon op, krijg kippenvel en geniet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.