The Family Man is niet meer. Aston Barrett overleed op 3 februari op 77-jarige leeftijd. Hij dankte zijn bijnaam niet aan het feit dat hij maar liefst 41 kinderen had, maar aan de warme manier waarop hij samenwerkte als bassist en leidende kracht achter The Wailers. De band van Bob Marley.

En als je het over de Jamaicaanse reggae-scene hebt dan is het idee van één grote familie niet eens zo’n gek concept. Bassist Barrett was daarin een rode draad. Ga maar na: In de vroege jaren zestig speelde hij ska en rocksteady in The Skalites met producer Bunny Lee achter de knoppen. Samen met zijn broer Carlton vormde hij vanaf eind jaren zestig, begin jaren zeventig het ritmetandem van The Upsetters. Dat is de band waarmee producer Lee ‘Scratch’ Perry legendarische dub-platen maakte. De huisband van Perry’s Black Ark Studio nam op met dubgrootheden als Augustus Pablo en Yabby You.

Bob Marley haalde The Upsetters over om ‘zijn’ band te worden en zo werden zij The Wailers. Over het succes van het revolutionaire reggae-geluid van Bob Marley & The Wailers hoeven we het hier niet te hebben. (Stap een willekeurige coffeeshop hier in Holland binnen en je hoort ze; en je weet meteen ook weer waar Doe Maar de mosterd vandaan haalde.) We hebben het nu overigens over de tweede Wailers line-up. In de oorspronkelijke Wailers speelden ‘naamgever’ Bunny Wailer en Peter Tosh – die dan weer vaak met Aston Barrett in de studio doken, datdanweerwel. Zo baste Barrett onder andere op Peter Tosh’ klassieker Legalize It en Bunny Wailers ‘landmark-record’ Marcus Garvey.

Dwarsverbanden waren er overal. Ook met de volgende generaties. Zo groeide Aston Barrett uit tot mentor van de bassist Robbie Shakespeare. Die vormde met drummer Sly Dunbar het wereldberoemde dubreggae-duo Sly & Robbie. (Je kent ze ook als producers van Bob Dylan, Grace Jones, Mick Jagger of Madonna.) Na de dood van Bob Marley in 1981 blijft Aston Barrett optreden en opnemen met The Wailers. In die hoedanigheid is hij onder andere te horen op platen van Burning Spear en van Bob’s weduwe Rita Marley. Maar een van de meest interessante samenwerkingen is buiten Jamaica: in 1986 nemen The Wailers – inclusief broer Carlton – de plaat Jerusalem op met de Afrikaanse zanger Alpha Blondy. Het jaar daarop wordt Carlton vermoord.

En in die rijke carrière kruiste The Family Man regelmatig het pad van reggaetoaster Dillinger (je kent hem wel van Cokane In My Brain). In 1973 was er weer zo’n fijne gathering, onder de bezielende leiding van Lee ‘Scratch’ Perry. I now present to you episode three of cloak and dagger. Music to make you stagger!, barst Dillinger los en daarna gaat het loos! Dub Organizer aka Cloak And Dagger is een ode aan de bas. Niets meer en niets minder. Laten we hopen dat dit soort grooves van The Family Man voor eeuwig zullen doorklinken. Ook nu Aston Barrett er niet meer is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.