2023: Het had voor mij een jubeljaar moeten worden. Ik werd 50, ik was 25 jaar getrouwd en de festiviteiten hieromheen waren al gemaakt in mijn hoofd. Maar er kwam helemaal niets van. Dierbaren die heel dicht bij mij staan kampten met gevolgen van long Covid of met andere (persoonlijke) uitdagingen. Op mijn werk ontstonden ineens verschillen in inzicht, zoals dat op zakelijk niveau heet. Dat laatste mondde uit in het feit dat we in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. Hoewel alles in overleg is gegaan, is er uiteraard de pijn over het einde van een arbeidsrelatie. Dus de nieuwe werkelijkheid dat ik zonder werk zat. Al heb ik me over dat laatste nooit heel erg druk gemaakt, omdat ik genoeg vertrouwen had dat ik wel weer iets nieuws zou vinden. Zo is het uiteindelijk ook gebeurd en ook met de dierbaren is alles goed gekomen.

Ik was van plan dus om een feest te geven ter gelegenheid van mijn verjaardag en onze trouwdag. Maar ik had er simpelweg geen zin in. Ondertussen kwam er in 2023 allerlei mooie muziek uit, die ik ook gretig heb beluisterd. Ook wilde ik graag naar het release concert van het album Accidental Pictures van Ruud Houweling, maar ook daar had ik geen zin in. Het was me te veel georganiseer qua vervoer, maar ik kreeg er wel spijt van. Want wat een mooie plaat is hier afgeleverd met als muzikale hoogtepunt Heavy Rain. En wat wil je ook met de muzikanten die Houweling om zich heen verzameld had, met als meest bekende Egon Kracht op contrabas.

Veel te genieten dus op Accidental Pictures. De Heavy Rain bracht mij naar de heftige regenbui waarin ik zelf was terecht gekomen. Hoewel ik gezien mijn werkervaring met enige zekerheid op zoek ging naar nieuw werk, is het toch geen fijne situatie. Allereerst het afscheid van fijne mensen met wie ik jaren had samengewerkt en daarnaast het verschil van inzicht dat blijft knagen. Allemaal metaforische regen en zoals Houweling zingt: ‘While I Wait For Tomorrow’ . Hoe Ruud het lied heeft bedoeld hoef ik eigenlijk niet te weten, zoals het met muziek gaat is het nu ‘mijn nummer’ geworden.

En Heavy Rain is typisch zo’n lied dat ieders nummer kan worden. Al was het alleen al vanwege de melancholie die doorklinkt in de melodie met de neergaande klanken van de contrabas ondersteund door het aanzwengelende geluid van de trombone. Dan tot slot, zoals Blokhuis in onderstaande clip mijn appje voorleest: die troostrijke stem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.