Bij Ondergewaardeerde Liedjes besteden we graag aandacht aan nieuwe muziek. De rubriek ‘Nieuwe Muziek’ is de plek voor een goed gesprek met artiesten over nieuwe liedjes, én de plek waar we een podium willen bieden aan echt kakelvers talent.

Moonloops is de artiestennaam van de zeer getalenteerde singer-songwriter Sarah Dekker. Haar ijzersterke, harmonieuze indiepop-liedjes weten je te raken, ze zijn persoonlijk en gaan vaak over dromen, wensen en hoop. Nadat eerder in 2020 haar Ghost-debuutalbum uitkwam, kwam vorig jaar een EP uit, Little Astronaut. Op 12 januari van dit jaar werd dit opgevolgd door wederom een EP, Big Dreams. Samen vormen deze twee EP’s één geheel, een tweede album met de titel Little Astronaut, Big Dreams. Het moet gezegd, het album is een prachtige release. We gingen daarom met veel plezier met Moonloops in gesprek. Want, waar gaat het album precies over? En wat zijn haar eigen grote dromen eigenlijk? 

“Ik wist al toen ik twaalf jaar was dat ik muzikant wilde worden”

Wat is het verhaal van Moonloops tot nu toe?
“Moonloops is eigenlijk mijn hele universum. Ik ben altijd heel erg gefascineerd geweest door de ruimte. Niet per se de natuurkunde ervan, maar meer de fantasie ervan. Ik fantaseerde er altijd veel over, dat ik er heen ging en dat ik er mensen zou ontmoeten. Vanuit die verbeelding ben ik gaan schrijven. Ik wist al toen ik twaalf jaar was dat ik muzikant wilde worden; ik zou een kantoorbaan kunnen hebben, maar daar ga ik de wereld niet mee veranderen, dat is niet mijn talent. Als kind ben ik begonnen te schrijven op mijn slaapkamer, verhaaltjes over de grootsheid van dromen en dat soort dingen. En toen ik groter werd en meer volwassen, kwamen er ook grotere gevoelens bij kijken. Toen ik dat probeerde te verwoorden, kwam ineens de corona tijd.” 

“Ik had in die tijd een studentenkamer van zestien vierkante meter. Ik kon niet veel zien en kon niet naar huis want de treinen reden niet zoveel. Ik was veel alleen en ik dacht van ‘oké, ik ga een plaat schrijven’, gewoon een product maken om mezelf bezig te houden en om te kijken wie ik was als muzikant. Zo heb ik het album Ghost op mijn slaapkamer in drie maanden tijd geschreven, opgenomen, gemixt, gemasterd en geproduceerd. Het was een hele opzet om erachter te komen wat ik allemaal zou kunnen en ik heb er veel van geleerd. Ghost als project zal me persoonlijk gezien veel bij blijven. Van daaruit ben ik echt doorgegroeid.”

“Vervolgens won ik De Kleine Prijs van Friesland en mocht ik deelnemen aan het talent-ontwikkelprogramma Hit the North. Daar kwam ik in contact met Danny van Tiggele,  die mijn coach was. Hij is bekend van Mister And Mississippi en is de bassist van Blaudzun. Op zijn beurt heeft hij me voorgesteld aan Tom Broshuis, dat is zijn beste vriend en ook van  Mister And Mississippi én producer. Tom maakt hele ambient instrumentale spacey dingen. Ik ging een keer naar hem toe om te kijken hoe het was in een studio op te nemen en het was meteen een klik. En toen wist ik, ik kom wel met de catchy popliedjes en hij komt dan met de spacey geluiden. En toen hebben we samen de hele plaat geproduceerd.”

“Er zit zoveel liefde en persoonlijkheid in in deze plaat, daar ben ik heel erg trots op”

Wat is het verhaal van het nieuwe album?
Little Astronaut, Big Dreams gaat over een zoektocht. Van je heel erg anders voelen dan iedereen in de hele wereld, maar dat juist wel als je kracht maken. Dat is eigenlijk precies mijn weg geweest de afgelopen paar jaar.” 

“Ik werk heel erg conceptueel. Het album is eigenlijk ook niet bedoeld om te shuffelen. Het voelt echt als een reis en is bedoeld om te beginnen bij het begin. Het eerste nummer Moon In My Hands gaat heel veel over het gevoel dat je de hele wereld op je schouders moet dragen. Waarom voel ik zoveel druk en wat is die drang om iemand te zijn? Ik weet niet hoe, maar ik moet maar gewoon door blijven lopen. Dan gaat het vervolgens over in de knel zitten met jezelf en over verwachtingen en over dat je jezelf leert kennen. Dat is het Little Astronaut-gedeelte. Dan begint Big Dreams: ik ken mezelf nu en is het zo erg dat ik anders ben? Het album eindigt uiteindelijk niet per se positief, maar wel met een open einde.”

(Tekst gaat door onder de clip)

“We zijn heel trots op het concept. Ik heb er veel over nagedacht en nachten wakker van gelegen hoe ik dit verhaal moest vertellen en aan de man moest brengen. Er zit zoveel liefde en persoonlijkheid in in deze plaat, daar ben ik heel erg trots op.”

Over Big Dreams gesproken: wat zijn je grote dromen?
“Ik heb hele grote dromen in die zin dat ik dit altijd wil blijven doen. Ik wil altijd verhalen schrijven en op muziek zetten en dat dan met mensen delen. Als het gaat om doorbreken: ik wil niet doorbreken vanwege het beroemd worden, maar ik wil wel doorbreken om meer mensen te bereiken, want ik denk wel dat ik een interessant verhaal te vertellen heb. Ik denk ook dat er mensen zijn die het willen horen. Maar hoe meer publiek je hebt, des te beter ik kan doen wat ik wil doen. Ik wil mooie muziek kunnen blijven maken en mooie albums uitbrengen. En dus ook live spelen! Want ook live spelen vind ik fantastisch. Ik heb een hele leuke band en we groeien ook enorm. Dat wil ik uiteindelijk gewoon voor de rest van mijn leven kunnen blijven doen.”

Meer weten? Moonloops is ook Penguin Artist bij Pinguin Radio

Moonloops speelt woensdag 17 januari om 21:30 op de Q-Factory Stage Back in De Drie Gezusters te Groningen tijdens de ESNS Pinguin Radio Showcases.

Foto’s: Jantina Talsma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.