Het is zo ver, mijn eerste blog. Mijn vuurdoop op deze fijne site. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht te gaan bloggen over ondergewaardeerde liedjes, want een kenner vind ik mezelf bepaald niet. Maar toen ik de oproep voor nieuwe bloggers zag, wilde ik toch eens een poging wagen. Ik heb door deze site en de Snob 2000 namelijk veel muziek (her)ontdekt. En aan zo’n vondst wil ik dus ook mijn eerste bijdrage wijden.

The Dead South, daar wil ik het over hebben. Ze maken muziek die je oprecht ondergewaardeerd mag noemen, want waar hoor je nu Bluegrass in Nederland? Zelfs op deze site is daar denk ik nooit echt over geblogd. Maar ik hoorde ze toch in de Snob 2000, ze haalden twee maal de lijst met hun bekendste nummer In Hell I’ll Be In Good Company. En ondergewaardeerd? Ja, hier wel. Maar de clip op Youtube heeft al 390 MILJOEN streams! Dus misschien lopen we hier gewoon wat achter? Tijd om daar verandering in te brengen.

Het nummer pakte mij meteen. Het deuntje gaat namelijk in je hoofd zitten en wil er nooit meer uit. De contrabas, de banjo… ik heb een zwak voor zulke muziek. Waar die voorliefde vandaan komt? Ik denk dat het begon op de Grote Markt in Den Haag, waar ze ooit de Big Texas BBQ organiseerden. Dit feestje kwam jaarlijks terug, tegenwoordig onder de naam Wild Rooster Festival. Het is een western-feestje, met Bluegrass, Country, Folk, Rockabilly, Rock-n-roll, bier, bbq en een hoop gezellige mensen. Gewoon een groot feest! Ik kan het iedereen aanraden om langs te gaan (elk jaar het laatste weekend in augustus).

Maar terug naar The Dead South. Zij stonden helaas nooit op het Wild Rooster Festival en in tegenstelling tot wat je verwacht, komen ze niet uit het zuiden van de VS, maar uit Canada. De titel In Hell I’ll Be In Good Company lijkt een vrij duistere boodschap te bevatten. Maar eigenlijk is het dat juist niet. Het nummer gaat over de tegenslagen die je in het leven tegenkomt en hoe je die door de kracht van vriendschap weet te doorstaan. De referentie aan de hel symboliseert juist dat je zelfs de ergste situaties kan doorstaan met de steun van vrienden. En dat vind ik een geruststellende boodschap, dus laten we vooral meer Bluegrass luisteren! 

One comment

  1. En heel toevallig kondigt Poppodium 013 dezelfde dag als ik dit blog deel aan dat The Dead South dit jaar weer naar Nederland komt (16 juni 2024 in Tilburg dus)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.