De stembussen van de Snob 2000 zijn gesloten, de bekendmaking is nabij. In deze tussenperiode lichten we onze eigen favorieten uit. Welke liedjes zouden heel hoog mogen eindigen volgens de bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes?

Soms geloof je je oren en ogen niet als je een artiest voor het eerst langs hoort komen. Dat had ik met Marcus King. Of beter gezegd: oorspronkelijk had ik niet in de gaten wie ik nu eigenlijk hoorde. Via Spotify stuitte ik op The Marcus King Band. Wow, wat een gelouterd bluesgeluid. Wat ik toen niet wist, was dat King op dat moment nog maar 22 jaar oud was.

Marcus King is een fenomeen. Al op zijn achtste speelde hij gitaar met zijn vader, bluesgitarist Marvin King. Die liet zijn zoon drie jaar later zelfs al meespelen op een van zijn eigen albums. Elf jaar oud dus. Bizar. Al gauw formeerde hij een eigen band en niet veel later was er een bandplaat. In 2020 koos hij helemaal voor zichzelf en verscheen zijn eerste solo-album Eldorado. Grote goedheid, wat een goudmijn is die plaat!

Wie het over King heeft, begint doorgaans over zijn fenomenale gitaarspel. Wat een baas van de blues is hij. Maar misschien nog wel meer waardering verdient zijn stem. Deze witte twintiger klinkt alsof hij alle hardships van de blues heeft meegemaakt. Hij schreeuwt, hij schmiert, hij trekt alle registers open. Totaal niet wat je verwacht van dit kleine dikke mannetje.

Een nummer met al die vocale emoties is Beautiful Stranger. Een gospel voor piano en gitaar waarin hij een keel opzet die je helemaal wegblaast. Nu eens geen gierende gitaarsolo, maar een groots geluid door het bewust klein te houden.

You got a secret
But it’s one you can’t keep
Oh, beautiful stranger
You’re an angel to me

Marcus King heeft nog een leven voor zich, maar is nu al een bluesgigant. Daarom is het des te opmerkelijker dat hij afgelopen jaar (toen zijn tweede album Young Blood verscheen) nog ontbrak in de Snob 2000. Gelukkig staat hij eenmaal in de keuzelijst, met Beautiful Stranger. Ik hoop dit veel te goed verborgen pareltje snel terug te zien in de eindlijst. Om met The King Himself te spreken: it’s a secret you can’t keep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.