DROKK IT! …ik dacht niet meer of minder dan dat dit een krachtterm was. Op zichzelf klopt dat, Drokk It is een krachtterm die uitgesproken wordt door Judge Dredd net zoals het statement I Am The Law dat de titel van dit Anthrax nummer vertolkt. In de tijd dat ik het album Among The Living kocht had ik werkelijk waar geen benul van de herkomst van de tekst uit I Am The Law. Ik ging ervanuit dat het een cynisch statement was over de  rechterlijke macht, maar later ontdekte ik dat het nummer I Am The Law gewoon gaat over een stripverhaal. Dit stripverhaal over Judge Dredd een straatrechter wiens naam ook daadwerkelijk Judge is en mensen direct straft door bijvoorbeeld executie, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. In zekere zin was deze strip behoorlijk scifi wanneer we bedenken dat A.I. vandaag de dag gewoon werkelijkheid is en deze strip is al bijna vijftig jaar oud.

Genoeg over de strip waarop het nummer I Am The Law is gebaseerd. Het is in alle opzichten een geweldig nummer. Anthrax onderscheidt zich van andere thrash bands uit die tijd, zoals Slayer, Metallica en Megadeth door een meer punkachtige aanpak in hun muziekstijl. Ze hebben daarnaast ook veel humor in de wijze waarop ze optreden (in surfbermuda’s) en er is humor in hun teksten. Toch is Anthrax een kwalitatieve thrashband pur sang. De herkenbaarheid van de riff in I Am The Law doet ook denken aan de riff in het nummer Indians dat op dezelfde elpee Among The Living staat.

Among The Living en dus ook het nummer I Am The Law kwam zes maanden na de dood van Cliff Burton van Metallica uit. Anthrax was deelgenoot van de tour die Metallica deed in 1986 en de leden van Anthrax hebben dus het noodlottig ongeval van Burton van nabijheid meegemaakt. Het album Among The Living is ook opgedragen aan de jong overleden bassist. De leden van Anthrax hebben later verklaard dat de agressie die terug is te horen op het album voortkwam uit een stuk frustratie en tevens verwerking. In zekere zin denk ik dat Anthrax daarmee een betere vorm van verwerking had gevonden dan Metallica zelf, die veel te snel overging naar de audities van een nieuwe bassist (dit werd Jason Newsted).

Hoe dan ook, het heeft door de jaren heen een bijzondere band geschapen tussen Metallica en Anthrax , die tezamen met nog een aantal (thrash-)metal bands voor een groot deel de muzikale basis hebben gelegd in mijn pubertijd. Ik ga ervan uit dat I Am The Law net zoals voorgaande jaren op een mooie plek in de Snob2000 is terecht gekomen. Over ruim een week weten we dat; DROKK IT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.