I mean Barack Obama won and you can choose where to eat
but you don’t see too many white kids lying bleeding on the street

Confessionele country. Het zou een subgenre kunnen zijn. Progressieve artiesten en bands die zich uitspreken binnen een conservatief muziekgenre. Het kostte The Dixie Chicks hun carrière toen ze zeiden zich te schamen uit dezelfde staat te komen als George W. Bush. Ze heten tegenwoordig trouwens The Chicks; het voorvoegsel ‘Dixie’ was te beladen.

In de alt.country- en americanahoek zijn meer progressieve muzikanten te vinden. Jason Isbell spreekt zich uit over rassenongelijkheid en vuurwapenbezit, Steve Earle strijdt voor afschaffing van de doodstraf en Maren Morris kondigde zelfs aan de countryscene te verlaten vanwege het racisme en de transfobie binnen het genre.

Het kan stierlijk vervelend zijn. Muzikanten die openlijk belijden dat zij een haat-liefdeverhouding hebben met hun conservatieve en racistische thuisstaat. Maar soms gaat het goed. American Band van Drive-By Truckers, met Patterson Hood en Mike Cooley als belangrijkste songschrijvers, beiden afkomstig uit Alabama, is zo’n prachtplaat. Een album over wat het betekent een Amerikaanse band te zijn in de 21e eeuw. Hou je je mening voor je? Of spreek je je uit?

Drive-By Truckers koos het laatste. Het leverde een duister album, met songs over racisme, wapengeweld en religieus fanatisme. American Band verscheen twee maanden voor de verkiezing van Donald Trump. Op de hoesfoto hangt de Amerikaanse vlag halfstok. Een verwijzing naar de droge constatering van Cooley dat de stars and stripes dagelijks halfstok lijkt te hangen, omdat er altijd wel ergens een schietpartij is.

Vooral What It Means is vlijmscherp. Het gaat over Trayvon Martin, een zwarte jongen die op straat in Florida werd doodgeschoten door een witte man. De schutter ging vrijuit, want hij had zich bedreigd gevoeld door de tiener omdat hij een capuchontrui droeg. Martin droeg geen wapen bij zich, maar zoals Hood bitter opmerkt: ‘a pocket full of Skittles’.

Elke schietpartij mondt uit in een richtingenstrijd op de Amerikaanse nieuwszenders. Politici en presentatoren vliegen elkaar in de haren; iedereen heeft een mening over het nieuws. Maar ze gaan voorbij aan wat echt belangrijk is: wat betekent het dat er weer een schietpartij is geweest? Dat zwarte Amerikanen bovenmatig vaak het slachtoffer zijn van geweld? Dat racisme diepgeworteld is in de Amerikaanse samenleving? Als Hood ‘What it means’ zingt, komt het uit z’n tenen.

Ja, zo gaven Hood en Cooley bij het verschijnen van American Band in 2016 toe, er zullen wat fans boos op ons zijn. Ze haalden er hun schouders over op. Al is er bitter weinig veranderd in de countrywereld sinds de ophef rond The Chicks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.