Op verschillende plekken staat de wereld weer eens behoorlijk in brand, het schijnt niet aan de mensheid besteed te zijn vreedzaam naast elkaar leven. Ideologieën, religie, grondstoffen, er zijn altijd wel een paar mensen die een aanleiding weten te vinden om een gewapende strijd aan te gaan. Er zijn ontzettend veel liedjes over hoe mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Resultaat van die “onmenselijke” eigenschap is veel onschuldige slachtoffers.

In 1978 bracht Rush het album Hemispheres uit. Het zelfde jaar waar operatie Litanie werd uitgevoerd voor zover niets nieuws onder de zon. Zoals gezegd de geschiedenis blijft zich bij alle partijen herhalen. Het album wat überhaupt erg goed is bevat zo’n nummer wat qua tekst en symboliek ook nog steeds zeer actueel is. Een prachtig nummer over bomen die elkaar letterlijk het licht niet gunnen.

There is unrest in the forestTrouble with the treesFor the maples want more sunlightAnd the oaks ignore their pleas

Als het al zo bedoeld is een prachtige beschrijving hoe het in de wereld er aan toe gaat, iedereen kan zijn eigen werkelijkheid en waarheid er op loslaten. De schrijver van dit prachtige stukje proza Neil Peart verklaarde in een interview: The song doesn’t mean anything and is just a story about trees.
Maar goed iedereen mag voor zich zelf invullen wie de bomen zijn. Het is en blijft een geweldig nummer van Rush. En als je het even goed laat binnenkomen zou je denken, de mensheid gaat er nog eens aan te onder, net als de bomen.

Now there’s no more oak oppressionFor they passed a noble lawAnd the trees are all kept equalBy hatchet, axe, and saw

De Snob 2000 komt er weer aan en wat blijkt in ieder geval? In de laatste editie stond dit nummer niet genoteerd. Kortom doe iets goeds en stem erop en ondertussen: wees lief voor elkaar en de bomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.