Ik zat laatst te grasduinen door mijn platen en kwam het album The Good Fight van Oddisee weer eens tegen. Op de mooie albumhoes (ook bewierookt door Ronald Eikelenboom) siert niet alleen een fraai hipster interieur, maar ook een handtekening van de rapper/ producer uit Brooklyn. Hij trad op in good old Ekko in Utrecht en het was weergaloos. Na afloop kocht ik het album en kreeg ik er als bonus een handtekening bij. Enkele maanden later zag ik hem op North Sea Jazz op een klein buitenpodium. Minder knus, maar minstens zo goed.

Oddisee’s muziek laat zich kenmerken door zeer fraaie instrumentale composities met orgels, jazzy gitaren, samples en af en toe wat blazers. Denk aan Guru, maar in een moderner jasje. Hij wisselt maatschappelijk kritische teksten af met volledig instrumentale nummers die 20 jaar geleden in de lounge en chill-out scene niet had misstaan. Luister ook maar eens naar Beach Dr. of After Thoughts.

De reden dat ik in dit geval het nummer Asked About You kies, heeft iets minder te maken met de muziek. Het begint weliswaar met een fraai en dreigend arrangement en krakend vinyl, maar de muziek op het album The Good Fight vind ik overwegend beter. Nee, in dit nummer gaat het mij om de stevige reflectie in de tekst die al start met de onheilspellende openingszin:

These are good days for bad people

Deze zeven woorden zetten de toon voor een aanval op de ultra conservatieve tak van de republikeinen. Trump was nog niet gekozen als president, maar wel in opkomst. Maar het nummer wordt ook breder getrokken naar veroveringen door de Engelsen en hoe ze zwarte mensen begonnen te vermoorden bij het aanmeren in de Amerikaanse havens. Hij rapt over de omgang met minderheden en dat er over hen wordt gepraat, maar niet wordt gevraagd aan hen zelf hoe het met ze gaat. Oddisee is absoluut niet het type rapper die over geld en vrouwen rapt, maar eentje met een boodschap. Een ongemakkelijke, maar belangrijke boodschap.

En tegelijkertijd is het ook een feest om bij zijn optredens te zijn. Want een goede rapper, een band die supergoed op elkaar is ingespeeld, lol maakt op het podium en echt goede muziek, wat heb je nog meer nodig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.