Beach House is een dreampop-duo bestaande uit Victoria Legrand en Alex Scally. De succesformule van het duo is het hypnotiserende samenspel van Victoria’s zijdezachte stem en keyboards en de kabbelende gitaar van Alex. Ze hebben door de jaren heen nieuwe mogelijkheden binnen de dreampop ontwikkeld met hun geluid. Het duo begon met een lo-fi geluid en voegde daar op den duur een majestueus geluid aan toe. Later kwamen er ook elementen van psych en gestroomlijnde elektronica bij.

Dreampop vind ik enorm fijn en Beach House geldt voor mij dan ook als één van mijn favoriete hedendaagse artiesten. In Nederland hebben ze geen hit gescoord dus ik heb enorm veel materiaal om uit te kiezen (Space Song, Myth, Silver Soul), soms hoor ik een beetje Pavlov’s Dog terug. Ik grijp terug naar hun nieuwste album uit 2022 (in 2023 is overigens ook nog een EP uitgebracht): Once Twice Melody. Beach House schreef alle nummers en produceerde het album ook. Het duo weet schoonheid uit te drukken in droefheid en zeker de eerste helft van het album is van prachtige filmische kwaliteit. Het resultaat is een schitterend, weelderig en dromerig album.

Voor deze bijdrage kies ik het melancholische titelnummer, dat ook fungeert als openingsnummer. Mooie synths die uiteindelijk aanzwellen met strijkers, het gitaarspel en schitterende vocalen zorgen ervoor dat het voelt alsof je door de ruimte zweeft. Dat is iets dat het duo briljant kan doen. Ook symfonische popelementen uit de jaren 60 hoor je terug op dit nummer. Once Twice Melody laat een gevoel van verwondering achter, zoals je dat ook kon voelen in je jeugd. Geniet van de mooie reis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.