Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Hiphop is goed geweest voor een heleboel dingen. Het was een uiting van onvrede, een manier van actievoeren, een manier om maatschappijkritisch te zijn, een fantastische manier om poëzie, rijm- en dichtwerk populair te maken. Maar er is nog iets wat we ook aan hiphop hebben te danken. Want het is hiphop die het proces van samplen populair gemaakt heeft.

Het was in de vroege periode van de hiphop al dat producers veel keken naar de elektronische muziek die uit Europa kwam. Het was een fijne bron van samples, dat is duidelijk. Maar niet alleen in die vroege periode keek men naar die muziek, ook later nog. Kraftwerk is daarbij een hele bekende bron van samples.

Vandaag zoom ik even in op Trans-Europe Express van Kraftwerk. Want die is door meerdere producers gebruikt als bronmateriaal. Al in 1982 werd dit nummer uit 1977 gebruikt als bron. Het melodietje uit Trans-Europe Express werd toen in iets hogere snelheid gebruikt in één van de grootste knallers uit de historie van de hiphop: Planet Rock van Afrika Bambaataa & Soulsonic Force. Er wordt ook duidelijk geen geheim van gemaakt. En het werkt prima.

Maar ook Dr. Dre, arguably een van de grootste producers uit de geschiedenis van de Hiphop, was dol op Trans-Europe Express. Niet één maar twee keer heeft hij stukjes gebruikt. In 1996 gebruikt hij een klein stukje ritme (met nadruk op de hihats) uit het begin van Trans-Europe Express in het nummer Been There Done That. Heel subtiel! In 2010 pakt ie het iets minder subtiel aan en pakt ie de epische intro-melodie van Trans-Europe Express als intro voor het nummer Under Pressure, dat hij samen met Jay-Z maakt.

En zo neemt Kraftwerk ook plaats in de nu 50-jarige geschiedenis van de hiphop.

Foto door Ueli Frey via Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.