Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Veel heb ik nooit met hiphop gehad. Mijn muzieksmaak heeft zich door de jaren heen wel verbreed van classic rock en folk naar Indie, en halverwege mijn pubertijd kwamen daar ook soul en jazz bij, en later zelfs klassiek. De invloed van hiphop in de afgelopen 50 jaar valt niet te ontkennen. Vooral in mijn pubertijd was hiphop met grote namen als 50 Cent, Kanye West, Jay-Z en Eminem flink vertegenwoordigd in de hitlijsten, maar anders dan mijn leeftijdsgenoten luisterde ik toen nog vooral naar muziek van een paar generaties voor mij.

Toch sloop er heel af en toe nog wel eens een hiphop track voorbij die mij aansprak. Meestal vanwege een sample die erin werd gebruikt van een melodie die mij greep. Zo’n voorbeeld daarvan is The Isle Of Arran van Loyle Carner uit eind 2016, begin 2017. Het nummer viel mij op door dat prachtige gospelkoor dat erin te horen is. Wat een originele sample bleek te zijn van het S.C.I. Youth Choir met het nummer The Lord Will Make A Way. Het is eigenlijk klassieke soul waarvoor ik gevoelig ben.

Ook het verhaal achter het nummer van Loyle Carner is interessant. Het grijpt terug naar een klein eiland in Schotland waar hij in zijn jeugd veel tijd heeft doorgebracht. Hij is weliswaar opgegroeid in Londen, maar zijn grootvader kwam hier oorspronkelijk vandaan, en tijdens vakanties. Vanuit die jeugdherinnering blikt hij terug op zijn leven. Het is bijna een nostalgische evaluatie van het leven, en zelfs op de tijd wanneer hij zijn laatste adem zal uitblazen.

Little bit of life after death
Scatter my ashes when it’s my time for rest
With the lines I’m obsessed, rhymes I possess
Can’t deny, seen the biggest guys cry to confess in a breath
Fresh death passing the chest, unimpressed with the sess
Left scars in the flesh, he’s the best, worst-kept sparring in jest
Saying, “Star never bar too far from the nest

Ik realiseer mezelf dat ik ben opgegroeid met een beeld van de hiphop scene dat nogal kortzichtig was. Dat het vooral ging over het leven op de straat, over geld en blingbling, en wat voor vooroordelen al dan niet meer. Het is nooit te laat om te leren, of om nieuwe smaken toe te laten. Zo’n nummer als The Isle Of Arran van Loyle Carner bewijst dit voor mij. Wie weet zal ik ooit nog veel meer hiphop toevoegen aan mijn muziekcollectie. Het is er nooit te laat voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.