Bernie Marsden is dood. Een klein berichtje op zijn facebookpagina, gestorven in alle rust in bijzijn van familie. Zijn naam zal vast niet bij iedereen meteen heel bekend klinken. En toch hij was een groot gitarist en medecomponist van een aantal bekende en toonaangevende hardrocknummers. Laten we ze meteen maar even noemen: Fool For Your Loving en Here I Go Again. En zo komen we vanzelf uit bij Whitesnake, de band waar Bernie jaren deel van uitmaakte en medecomponist was van het leeuwendeel van de nummers. Voordat Bernie deel uitmaakte van Whitesnake was hij nog een korte tijd de gitarist van UFO. Allemaal niet de minste bandjes zullen we maar zeggen.

Whitesnake waar hij samen speelde met David Coverdale, Mick Moody, Ian Paisley, John Lord en Neil Murray, om er maar een paar te noemen. In de periode met Whitesnake maakte hij vijf albums. En toch is Bernie Marsden zoveel meer dan alleen gitarist van Whitesnake. Het had niet veel gescheeld of hij was gitarist geweest van Wings. Het mag duidelijk zijn, als Sir Paul je vraagt dan ben je niet de minste als het gaat om gitaarspelen.

Een begenadigd gitarist met soul in zijn vingers. Blues en (hard)rock en dat gespeeld met gevoel en altijd met een vriendelijke lach op zijn gezicht. Luister vooral ook naar zijn solowerk en dan zal je, mocht je het niet kennen, het gevoel bekruipen, dat je toch iets gemist hebt. Het gitaarspel maar ook zijn zang zijn prettig om naar te luisteren. Hij bleef samen met Mick Moody ook het materiaal wat ze samen schreven voor Whitesnake spelen, dit in verschillende samenstellingen.

Als eerbetoon aan deze geweldige gitarist maar ook aimabel man, een nummer van het eerste album van Whitesnake, genaamd Snakebite. Het nummer Come On waar een jonge Bernie het solowerk voor zijn rekening neemt. Here I Go Again en Fool For Your Loving zijn wel bekend genoeg en zoals al eerder gezegd was Bernie zoveel meer. En mocht je nog eens goed naar zijn stem willen luisteren check dan het nummer Till The Day I Die, te vinden op YouTube. Mick Moody en Bernie laten daar zien dat ze akoestisch ook hun mannetje staan. De wereld is een groot gitarist kwijt, rust zacht Bernie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.