Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Eén van de grote hiphopnamen van de afgelopen jaren is de Britse rapper Little Simz. Met haar heerlijke rap-skills en haar innovatieve karakter weet ze een groot publiek te bereiken. Maar vooral ook weet ze de aandacht vast te houden. Haar naam kreeg steeds meer glans, met name vanwege haar vierde album Sometimes I Might Be Introvert uit 2021, een album met meer dan uitstekende kritieken en terecht de winnaar van de Mercury Prize in 2022. Sometimes I Might Be Introvert is een rap-album. Maar ook meer dan dat. Het is vooral een rijk en overweldigend album. 

Het album begint met het nummer Introvert. Met zo’n titel vermoed je mogelijk dat het hier om een klein, rustig liedje gaat. Maar dat is het niet. Introverte mensen voeren wellicht niet het hoogste woord – en lijken vaak rustig en bedachtzaam – maar van binnen kan het bruisen van ideeën en inzichten. Net zo goed dat er van binnen zware gevechten gevoerd kunnen worden zonder dat dat direct zichtbaar is: soms is er oorlog in het hoofd. 

Sometimes I might be introvert
There’s a war inside, I hear battle cries

Little Simz – echte naam Simbiatu “Simbi” Abisola Abiola Ajikawo – laat juist de turbulente kant van het introverte verhaal horen. Introvert begint meteen al met een climax, en ook tekstueel wordt je aandacht zonder pardon opgeëist. Je hoort in dit nummer doordringende blockbuster-achtige, orkestrale klanken, terwijl je tekstueel gezien geraakt wordt door de aanwezige persoonlijke kwetsbaarheid, gecombineerd met indringende observaties. 

Er gebeurt veel in het hoofd van Little Simz, en ze heeft het talent om dat over te brengen. Introvert is welbeschouwd één van de meest indrukwekkende tracks van de laatste paar jaar. Het is uitermate creatief, iconisch, en genre-overstijgend. Bovendien zet het meteen op indringende wijze het karakter en de thematiek neer van het album waar het vandaan komt. Introvert is niet alleen een niet te missen onstuimige krachttoer, bovenal is het prachtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.