Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Het was een enorme schok voor Robert F. Kennedy. Als hoofd van het Department of Justice had hij schrijver James Baldwin gevraagd om een aantal vooraanstaande Afro-Amerikaanse mensenrechtenactivisten uit te nodigen voor een privé meeting. Deze meeting vond plaats op 24 mei 1963 in het appartement van zijn vader.

Het doel van de bijeenkomst was om grip te krijgen op de vele rassenrellen. Destijds staken deze veelvuldig de kop op in de noordelijke steden van de Verenigde Staten. Maar het liep totaal anders dan verwacht. Hij kreeg de wind van voren en de bijeenkomst eindigde toen zijn gasten gefrustreerd de kamer uitliepen.

Robert Kennedy toonde zich echter een snelle leerling. Hij nam het op voor de demonstranten in de zgn. Freedom Rides, maakte zich sterk voor het recht van zwarte studenten om zich in te schrijven voor universiteiten, stond op tegen de racistische leiders van de zuidelijke staten en streed tegen werkloosheid en honger met programma’s om de armoede in de ghetto’s het hoofd te bieden.

Hij groeide daarmee alsnog uit tot the most trusted white man in black America. En toen hij zich in 1968 kandidaat stelde voor het presidentschap, leek niets het door hem beloofde New America in de weg te staan. Maar later dat jaar sloeg het noodlot toe. Tijdens zijn campagne om president te worden, werd hij doodgeschoten. Zijn carrière als president werd daarmee in de knop gebroken. Een grote teleurstelling voor onder meer de zwarte gemeenschap die hun hoop op een keerpunt in de geschiedenis van de Verenigde Staten zagen vervliegen.

Maar bijna 50 jaar later, was hij nog niet vergeten. Lucian x Remmi tilden het verhaal van die ene dag naar 2015. Met het doel om deze zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis ook bij de jongste jeugd te doen voortleven, maakten zij de EDM Trap-track Bobby K.

EDM Trap is een genre dat haar roots heeft in de hiphop en daar elementen van rave en EDM aan toevoegt. Kenmerkend zijn de agressieve beats die langzaam opbouwen naar de zgn. drop: een plotselinge verandering van het ritme, dan wel de bassline. EDM Trap kreeg internationaal vleugels door Baauer’s Harlem Shake. Een nummer dat uitgroeide tot een ware internetmeme. Lucian x Remmi bewezen echter dat het genre ook een uitermate geschikt middel is om een serieuze boodschap over te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.