Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld. 

Al veel vaker heb ik mijn liefde voor festivals beleden op dit onvolprezen forum. Zeker op festivals als Best Kept Secret heb je de kans dat je opeens tegen een voordien totaal onbekende band, zanger of zangeres aanloopt, die je zomaar wegblaast. Muziek waar je anders, vanuit je eigen bubbel, misschien niet zo snel van had gehoord.

Op het affiche van de zaterdag stond dit jaar Gaye Su Akyol. In Turkije is zij naar verluidt een grootheid. Voor mij was zij tot voor kort volkomen onbekend. Nou is taal best een ding in de muziek en is er een reden dat vooral Engelstalige muziek ons als Westerse muziekliefhebbers bereikt. Muziek in een andere taal zet mij gevoelsmatig altijd wat op een afstand. Bij Gaye Su Akyol heb ik daar in het geheel geen last van. Haar muziek klinkt dwingend, rockend, licht psychedelisch. Misschien is dat ook wel de reden dat ik het blijf draaien: de Westerse invloeden zijn onmiskenbaar. Niettemin: ik vind het prachtig. Live klopte het. Thuis brengt het een heerlijke broeierige Mediterrane sfeer mee.

Akyol is een product van deze tijd. Zij komt uit Istanbul en de Turkse sfeer zit onmiskenbaar in haar muziek. Ze is niet doof voor Westerse muziek. Haar oom draaide Mötörhead, haar broer nam Nevermind mee haar huis. Als achttienjarige studente pakte zij de gitaar op en ging in een punkbandje te spelen. Het podium heeft zij sindsdien niet verlaten.

Haar teksten zijn maatschappijkritisch. In Turkije is dat niet zonder risico. De politie is langs geweest voor verhoor, hoe zij het in haar hoofd haalde om president Erdogan in haar teksten te beledigen. In een smakelijke interview vertelde zij dat zij rustig heeft uitgelegd wat haar dreef en dat de politie haar vervolgens met rust heeft gelaten. In Instanbul is zij kennelijk zo groot dat de politie niet door durfde te bijten. Nu wordt het tijd voor een doorbraak buiten de landsgrenzen, te beginnen in Nederland. Laat de dag van mijn vijftigste verjaardag een mooie dag zijn voor een stevig pleidooi voor de fraaie muziek van Gaye Su Akyol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.