Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

Bij muziek uit Brazilië denkt u misschien al snel aan samba en bossanova. De wat ruigere liefhebber weet dat er ook veel metal in Brazilië gemaakt wordt, waarvan Sepultura het meest bekende exportproduct is geworden. Binnen de metal uit Brazilië is heel veel moois te vinden in met name de thrash hoek. Om die reden is Angra een buitenbeentje en zij maken virtuoze, soms symfonische metal die zich niet laat vangen in één specifieke categorie. Zowel de Helloween-, de Malmsteen- als de echte prog-liefhebbers kunnen terecht bij Angra.

Omdat het thema in juli over landen gaat heb ik gekozen voor het titelnummer van het conceptalbum Holy Land, dat geheel gaat over de kolonisatie van Brazilië door de Portugezen. Het heilige land wordt zowel geduid vanuit het katholicisme door de Portugezen als de veelgodenwereld met al haar tovenarij en voodoo in Brazilië. Op dit album en vooral ook in dit titelnummer komen veel traditionele fluiten en traditionele geluiden en muziek voor. De early adaptors van de band vinden het nummer Holy Land één van de mindere nummers, omdat het wat minder in het straatje past van hun doorbraakalbum Angels Cry. Ik ben het daar zeker niet mee eens en vind dit album juist door de diversiteit aan muziek geweldig.

De virtuositeit is ook bij andere bands niet onopgemerkt gebleven en ze tourden onder andere in het voorprogramma van AC/DC. Een aantal jaren daarna verschijnen ze op Europa’s grootste metal festival Wacken Open Air waar niemand minder dan Bruce Dickinson een gastbijdrage levert. De gitarist Kiko Lourero die ook op Holy Land speelt, wordt in 2015 gevraagd voor Megadeth en verlaat daarmee de band. Een andere opvallende muzikant in dit gezelschap is zanger André Matos die de band aan het begin van deze eeuw verliet. Hij werd zanger in Shaman, maar liet zich ook horen in twee supergroepen uit Duitsland en Finland: Avantasia en Symfonia. Matos is helaas niet oud geworden. Hij overleed in 2019 aan een hartaanval.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.