De Snob 2000-stembus is geopend van 19 tot en met 29 november (middernacht). De integrale uitzending van de eindlijst is (natuurlijk) bij Pinguin (Indie) van 18 tot en met 31 december; elke dag van zeven ‘s ochtends tot zeven ‘s avonds met uitzondering van 31 december wanneer we tot middernacht doorgaan. Dit jaar staan 24 DJ’s klaar om de 173 uur te presenteren.

We vroegen een aantal van hen een Snobwaardig lied uit te kiezen dat absoluut een notering in de eindlijst zou moeten krijgen. Elke dag publiceren we de keuze van één van hen.
Vandaag Nick van Gils.

Stemmen op de Snob 2000 doe je hier!

Mensen die mij al langer kennen weten dat ik een enorme fan ben van psychedelische rockmuziek. Wat dat betreft is niets mij te gek. Velen van jullie zullen weten dat The Beatles, The Byrds en The Yardbirds ooit de basis legde voor de psychedelische rockmuziek, maar Iron Butterfly deed eind jaren ’60 zeker niet onder.

Op hun gelijknamige album behaalde ze met In-A-Gadda-Da-Vida een heuse hit. Dit album behoort daarom ook tot de 40 bestverkochte albums ooit, met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd en staat daarom met deze single in de Top 2000.

Iron Butterfly, opgericht in 1966 in San Diego vierde hoogtijdagen eind jaren ’60 en begin jaren ’70. Toen in 1985 de tweede bassist van de band – net zoals de eerste bassist – overleed viel de band uit elkaar om in 1987 weer bij elkaar te komen. Nederland heeft het geluk gehad de band te kunnen zien en horen tijdens het Arrow Rock Festival te Lichtenvoorde in 2010.

In mijn zoektocht naar psychedelische rockmuziek kwam ik op een ander album van Iron Butterfly (Heavy) uit 1968 een cover van Lee Dorsey tegen. (Ja, die artiest die werd begeleid door The Meters.). Get Out Of My Life, Woman wordt door deze mede-grondleggers van de psychedelische rockmuziek vrijwel net zo goed op plaat vastgelegd als het origineel (misschien wel beter!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.