Voor de meeste lezers zal gelden dat hij of zij beschikt over zo’n grote collectie platen, DVD’s en CD’s dat het er niet meer van zal komen om alles nog eens af te spelen. En het zal ook wel eens voorkomen dat iets uit de collectie – na lang niet gedraaid te zijn – bestempeld mag worden als een ondergewaardeerd pareltje. Sommige artiesten klinken bovendien totaal niet gedateerd. Een treffend voorbeeld hiervan is een band die beslist niet ingehaald is door de tijd: Thirteen Moons.

Deze Zweedse band was eigenlijk een duo bestaande uit zanger Göran Klintberg en gitarist Anders Holm, die ervoor zorgden dat met enkele andere muzikanten een zeer volwassen sound ten gehore werd gebracht. Indien bij hun derde album You Will Find Mercy On Your Road als opnamedatum 2022 vermeld was in plaats van 1989 zou menig muziekliefhebber niet vreemd opkijken.
Het werd hun laatste album, al zou er in 1998 nog een compilatie verschijnen luisterend naar de naam Going Against The Tide.

Op de eerste twee albums vormde overigens de in 2014 overleden saxofonist Mats Gunnarsson het derde bandlid. Helaas heeft Thirteen Moons niet de waardering bij het grote publiek gekregen. In 2019 besteedde een Zweeds radiostation een item over de band waarin aangegeven werd dat zij grotendeels vergeten zijn. Hun alternatieve muziek met een klein vleugje Americana zorgt voor een melancholische sfeer, misschien ook wel onder ‘dream pop’ te scharen.

Anno 2022 klinkt dit nog zeer fris. De groep heeft zich genoemd naar Rainer Werner Fassbinders film In Einem Jahr Mit 13 Monden. Ook deze film (met nogal een persoonlijk karakter) behoorde niet tot diens populairste en in de geest van dit betrekkelijke succes past Thirteen Moons. Laten we deze onterecht vergeten band en het lied met een frisse blik en vooral met open oren een herkansing geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.