De kans is groot dat je nog nooit van The Astral Army gehoord hebt en dat is niet vreemd. Er mankeert niets aan je muziekkennis, want de band (en het lied) kwamen pas in 1996 voor het eerst boven drijven op de interessante Krautrockverzamelaar Unknown Deutschland – The Krautrock Archive. Er zouden uiteindelijk drie volumes uitgegeven worden.

De band is samengesteld door leden van Baal en Temple. Nog twee namen die weinig bekend zullen zijn. Overigens, de naam Krautrock werd voor het eerst gebruikt door de Britse muziekpers eind jaren ’60. Julian Cope zou de naam weer onder de aandacht brengen naar aanleiding van zijn boek Krautrocksampler (1995) waarin hij hoog opgaf van de muziek en een album Top 50 samenstelde met voornamelijk werk van Amon Düül (II), Ash Ra Tempel, Can, Cluster, The Cosmic Jokers, Faust, Guru Guru, Harmonia, Kraftwerk, La Düsseldorf, Neu!, Popol Vuh en Tangerine Dream. Het gevolg van deze bloemlezing was dat er in de archieven gegraven werd en in de daaropvolgende jaren diverse interessante verzamelaars uitgegeven werden.

Interstellar Shortwave kwam op vrijwel elke verzamelaar voorbij waaronder Cologne Curiosities: The Unknown Krautrock Underground 1972-1976. Alle tracks werden in studio’s in of rond Keulen opgenomen door éné Toby Robinson; een Britse producer die ook een tijdje voor de Westdeutscher Rundfunk gewerkt heeft. Gewoon omdat het kon vroeg hij bands om wat demos in te spelen of lekker te komen jammen.

Interstellar Shortwave is gewoon een uitstekend lied met opzwepend gitaarwerk. Het enige wat mij mateloos irriteert is dat ik het intro ken, maar niet kan plaatsen. Ik weet namelijk zeker dat het door een andere band (later) is gebruikt. Wie heeft de oplossing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.