Ze zoekt niet de makkelijke weg; daar is ze te veelzijdig voor. Kelly Lee Owens uit Wales is een artiest van de onbegrensde mogelijkheden. De elektronische muziek van deze zangeres en producer uit Wales voelt vrij en spannend, je weet nooit waar het je uiteindelijk gaat brengen. Een prachtig voorbeeld is het nummer On, van haar tweede album Inner Song uit 2020. Dit nummer begint als een dromerige poptrack, maar verandert uiteindelijk in een bevrijdende techno-knaller. Dat het geheel niet als los zand uit elkaar valt komt door een flinke injectie oprechte emotie. Het nummer gaat over verlies en trauma en over hoe we uiteindelijk toch weer door weten te gaan. De allereerste aanzet voor dit nummer was echter iets heel specifieks, namelijk de dood in 2019 van een van haar muzikale helden.

Kelly Lee Owens komt oorspronkelijk uit Wales en is geboren in 1988. Op dit moment heeft ze drie albums op haar conto staan. Meest recent verscheen – dit jaar – LP.8, een album waarbij je het idee hebt dat Owens album drie tot en met zeven qua ontwikkeling gewoon maar even heeft overgeslagen. Ineens luister je naar het fascinerende geluid van haar toekomstige zelf. Maar dan nu al. Niet iedereen kan er aan wennen. Voorganger Inner Song was wel een stuk toegankelijker. Al was het gewaagd genoeg. Derde single van dat vorige album was het nummer On. De totstandkoming van die specifieke track was een emotionele gebeurtenis. Owens had een slechte periode achter de rug. Zelf heeft ze aangegeven dat de drie daaraan voorafgaande jaren haar meest belabberde waren. Toen ze ook nog het nieuws hoorde van het overlijden van Keith Flint van The Prodigy had ze het gevoel dat ze ook daar iets mee moest doen. The Prodigy was een belangrijk onderdeel van haar jeugd geweest. Flint’s dood raakte haar diep. Ze ging naar de studio en begon te werken aan On.

So
This is how it must go
And now I am moving on
Now I am moving on

De reden dat er veel bekend is over het ontstaansproces van dit nummer is omdat ze er zelf uitgebreid over uitweidt in een fascinerende aflevering van de podcastserie Song Exploder. Het helpt je het nummer heel goed te begrijpen. De waardering voor het nummer en de gedachte erachter neemt toe. En het was al zo prachtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.