Al eerder heb ik het in een blog geschreven, soms is er gewoon weinig te vinden van bepaalde bands of artiesten. Het lijkt wel of ze van de aardbodem zijn verdwenen. En op een onverwacht moment komt er hier en daar toch iets onverwachts naar boven. Zo kreeg ik onlangs via Spotify een voorstel om te luisteren naar een live album van de band England. Een verrassing omdat ik die band een tijdje geleden als eens op het spoor kwam, maar waarover niet zoveel te vinden was, behalve heel veel positieve reacties over hun album Garden Shed uit 1977.

Dat album kende ik wel, ooit eens via een bevriende muziekliefhebber gehad en beluisterd. Onvervalste progressieve rock uit de jaren ’70, waarbij ze makkelijk mee konden met bands als Yes, E.L.P. en Camel om maar een paar voorbeelden te noemen. Het live album bleek een mooie vastlegging van een concert in Japan en gewoon een goed album. Tot mijn verrassing was er ook inmiddels een Bandcamp-pagina en bleek de band zelfs in 2021 nog met een nieuw album gekomen te zijn en stond er ook nog een album uit 1975 op. Maar nog steeds weinig achtergrondinformatie.

Het lijkt er dus weer op dat de band actief is, zelfs wat materiaal op Spotify. En dus uiteraard op Bandcamp genoeg te luisteren.

Even terug naar de 70er jaren. In Maidstone, Sussex Engeland werd dus een band opgericht door Mark Ibbotson, die mensen om zich heen verzamelde en in de regio live begon te spelen. Net toen een platenmaatschappij de band oppikte, verliet hij echter de band. De overige leden gingen wel door en sloten een contract af. De eerste single werd goed opgepikt en leidde tot het maken van een album, waarbij de mellotron een grote rol speelde. Onvervalste progressieve rock, waarbij dit een album is wat één van de eerste neo-prog bands was. Het album Garden Shed kwam uit, maar flopte genadeloos. Gebrek aan promotie en het feit dat punk opkwam en symfonische rock ‘uit’ was, leidde tot een flinke deceptie bij de band, die dan ook daarna uit elkaar ging.

Ibbotson blies de band in de jaren ’80 weer leven in, met twee singles, maar de enige informatie over deze reïncarnatie was te vinden op de singles. In 2006 kwam de originele band weer bij elkaar voor een aantal optredens en in 2017 verscheen er een nieuw album, gevolgd door een album in 2021 en dus een Bandcamp pagina met live-album in 2022.

Garden Shed bleef onder liefhebbers een ijzersterk album. Mooie songs, goede zang en een album wat makkelijk mee kan tussen alle grote namen van de 70er jaren. Lang niet verkrijgbaar, nu dus ook op Spotify. Een mooi voorbeeld van het uitstekende materiaal is Three Piece Suite, een nummer waarop alles lijkt samen te vallen wat de band goed maakt. Heerlijke gitaren, zang en alles wat symfonische rock goed maakt.

Maar luister vooral ook eens naar hun live album The Concerts In Japan. Wellicht nog meer pit dat op hun studio albums!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.