Mijn kinderen ontdekken muziek via Tik Tok en Netflix; ik vind dat raar. Tenminste ik denk dat ik dat raar vind. Ik ontdekte muziek via de radio, via cassettes van vrienden of via platen die ik huurde in de bibliotheek, dat vinden hun raar. Tenminste dat denk ik dat ze dat raar vinden.

Ik ontdekte mijn nieuwe favoriete band via dat filmpje van die witte kat die heel chill met z’n hoofd beweegt heel dicht op de camera, terwijl hij naar muziek luistert. Na wat onderzoek blijkt dat deze kat een poes is en Minette heet en een treurig verhaal heeft, want toen ze echt bekend werd was ze al weggegeven door haar baasje omdat de zoon een kattenallergie bleek te hebben. Waar ik ook achter kwam is dat het origineel dus een Tik Tok-vVideo was vanwaar een transparant GIFje is gemaakt voor Twitch na succes op andere platforms zoals Twitter. En dankzij de GIF ging Minette helemaal viral doordat er steeds weer andere muziek onder het filmpje werd geplaatst op o.a. Tik Tok en Reddit.

Lang verhaal kort, ik ontdekte mijn nieuwe favoriete band dus indirect via Tik Tok.

In Minsk, Wit Rusland werd begin 2017 de band Molchat Doma (Thuis Zijn Ze Stil) opgericht en nog geen drie maanden later (April 2017) brachten ze in eigen beheer hun debuut album S Krysh Nashikh Domov uit om anderhalf jaar later (September 2018) het tweede album Etazhi te releasen. Via YouTube en Bandcamp groeide de populariteit van Molchat Doma razendsnel en werd de band buiten Wit-Rusland groter dan dat ze in Wit-Rusland zelf nog steeds zijn. Uitverkochte shows en Europese Tours leverde in 2020 een contract op bij het Amerikaanse label Sacred Bones waar in dat zelfde jaar hun 3de album Monument zou verschijnen.

De band zelf omschrijft hun muziek als beïnvloed door de Russische rockmuziek uit de jaren ’80, maar overal anders worden ze toch vooral in een rijtje met bijvoorbeeld Joy Division, The Cure en Goth-Muziek genoemd. Zelf vind ik vergelijken altijd lastig en soms ook niet nodig maar het is er zeker allemaal in te horen. Niet voor niets dat onder de fans van de band zich grootheden als Robert Smith (The Cure) en Dave Gahan (Depeche Mode) bevinden. O ja, en ik dus mede dankzij Minette.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.