De term Soul Glo is bekend bij filmliefhebbers. In de film Coming To America uit 1988 zien we hoe de karakters Prince Akeem en Semmi – uit het fictieve land Zamunda – vers aangekomen in de V.S. een commercial bekijken van een haarproduct met de naam Soul Glo. Het merk bestaat niet echt. De muziek van die fictieve commercial is geschreven door Nile Rodgers. De legendarische muzikant, producer, componist heeft zelfs verklaard dat het één van de muzikale uitingen was waar hij het meest trots op is. Het is moeilijk voor te stellen eigenlijk, want de jingle is – net als het product zelf – volkomen over-the-top. Voor sommige mensen zal de muziek van de band die de naam Soul Glo heeft geadopteerd wellicht ook over-the-top zijn. De band Soul Glo uit Philadelphia is opgericht in 2014 en speelt geen glibberige soul, maar juist keiharde hardcore punk. En wel op zo’n manier dat je zelfs als luisteraar ervan buiten adem raakt. De muziek is bruut. Het beukt je in de touwen. Er zijn twee opties uiteindelijk. Of je smeekt na een minuutje al om genade. Of je duikt vol overgave met alle risico’s van dien de kolkende moshpit in. Er is geen middenweg.

Soul Glo is een band van de huidige tijd. Urgentie klinkt door in de muziek, want er is continu strijd. De band vecht tegen onrecht, tegen hypocrisie, tegen vooroordelen, en – dus – vooral ook tegen right wing-politiek. Dat wil niet zeggen dat de democraten geen opdoffers krijgen. Wat Soul Glo betreft zijn de zwakke politici, en de te optimistisch ingestelde aanhang daarvan, zeker ook onderdeel van het probleem. Er is te weinig collisie. Dit jaar kwam het album Diaspora Problems uit, via het gerenommeerde Epitaph-label. Het is een gruwelijk album. Als in gruwelijk goed. Zo langzamerhand begint de band meer en meer naam te krijgen. Het nummer Jump!! (Or Get Jumped!!!)(By The Future)) gaat daar over. Het opkomende succes wordt gevierd, maar tegelijkertijd wordt er vastgesteld dat dat ook snel weer voorbij kan zijn. Driekwart van de band is niet blank. En dat zou geen reet moeten uitmaken, maar toch voelen ze tegenwerking en onbegrip.

Op 17 september 2022 speelt de band in de Melkweg, in Amsterdam. Diaspora Problems is tot nu toe één van de beste albums van dit jaar dus dat zou wel eens een legendarisch optreden kunnen worden. Net als veel andere nummers zal Jump!! (Or Get Jumped!!!)(By The Future)) veel gaan losmaken. Als één van de meest memorabele tracks van dit jaar, met in ieder geval de meeste uitroeptekens, is het een volmaakt voorbeeld van de intensiteit van Soul Glo’s tikkende-tijdbom-muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.