Het kleine uitvergroten, dat is een rode draad in de onderwerpen die De Raggende Manne aansneden. Vaak waren dit kleine ergernissen die ontzettend frustreerden. Wielklemmen, slijmende collega’s of gewoon het gezeur aan je kop. Het Rijdt Niet, Dat Komt Door Je Grote Bek en Sodemieter Op zijn dan treffende titels. De muziek werd omschreven als hectische jazz-punk. Naast de agressie en opwinding van de punk zat er dus ook een groot deel (free) jazz in hun muziek.
De band had ook oog voor andere alledaagse zaken naast zich opwinden over alles wat tegen kan zitten. Ze wisten zo ook vrijheid treffend te omschrijven. Niks geen grootse woorden hoe fijn een werkende democratie is of de afwezigheid van onderdrukking. Uiteindelijk is vrijheid een persoonlijk gevoel. Of zoals zanger Bob Fosko het bezong, in typische Raggende Manne stijl:

Naakt
Rennen
Poepen
En schreeuwen
In een weiland
Dat is vrijheid

Muzikaal is het ook De Raggende Manne ten top. Ditmaal geen geschreeuw en teringherrie zoals je misschien zou verwachten als je alleen maar bekend bent met Poep In Je Hoofd of Lullen Bij De Bus. Een onvast melodietje met wat ontspannen gitaar, losse drums en soms ook een trompetje, je krijgt er bijna zelf zin in om in een weiland rond te rennen.

Gooi het juk van je af. Doe wat je wilt doen en geniet ervan. Wanneer je niet wordt tegengehouden, dan voel je hoe het is om vrij te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.