Vrijheid. In verschillende blogjes sneed ik dit onderwerp al eens aan. In Nederland zeggen wij vaak dat we in vrijheid leven. Ten opzichte van sommige anderen op onze planeet is dat natuurlijk waar. Maar ik denk dat we als maatschappij wel ver zijn afgedreven van echte vrijheid, omdat we eigenlijk helemaal niet meer nadenken over wat we nou echt met ons leven willen. Het leven zit zo erg vast in de huidige, voorgeprogrammeerde gewoonte, dat ik denk dat men in een soort van schijnvrijheid leeft, zonder het echt door te hebben. Denken mensen na over wat ze gelukkig maakt? Of doen we met z’n allen wat nou eenmaal de gewoonte is omdat iedereen het doet? De grootste rijkdom en bijbehorende macht is in handen van een zeer beperkt deel van de bevolking. Volksvertegenwoordigers zijn de kern van hun taak – het vertegenwoordigen van het volk – veelal compleet vergeten. We kijken niet eens meer op van corruptie. We zouden dan overigens erg veel opkijken. Voor het grootste deel van de bevolking rest een leven van studie, werken, een pensioen waar je steeds later aan kunt beginnen en de dood. Hoeveel vrijheid blijft er dan over? Iedereen zal hier zijn eigen mening over hebben. Maar de rijken en machthebbers houden we zo wel tevreden.

Nu dan het liedje dat bij deze blog hoort. Matt Monro: ‘The Man with the Golden Voice’. Veel te onbekend en omschreven als een van de meest ondergewaardeerde popvocalisten uit de jaren ’60, die de gemakkelijkste en meest perfecte bariton in de branche bezat. Hij heeft dan ook een schitterende stem en voor mij is het een raadsel waarom hij zo ondergewaardeerd is.

Zijn bekendste nummer, Born Free, is de titelsong van de gelijknamige film. Het nummer is geschreven door John Barry en Don Black en wordt door Matt schitterend gezongen. De boodschap van het nummer is duidelijk. Je leven is alleen iets waard wanneer je in vrijheid wordt geboren.

Born free
As free as the wind blows
As free as the grass grows
Born free to follow your heart

Live free
And beauty surrounds you
The world still astounds you
Each time you look at a star

Stay free
Where no walls divide you
You’re free as a roaring tide so there’s no need to hide

Born free
And life is worth living
But only worth living
‘Cause you’re born free

Stay free
Where no walls divide you
You’re free as a roaring tide so there’s no need to hide

Born free
And life is worth living
But only worth living
‘Cause you’re born free

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.