Leef je vrij of ben je bevrijd, dan moet dat natuurlijk zo blijven. Ook als vrijheid verdedigd moet worden met wapens. Vuurwapens, wel te verstaan. Ik kan me voorstellen dat er (nog) geen enkel land is op aarde dat het ook maar bedenkt om de Verenigde Staten binnen te vallen. Want naast de Amerikaanse strijdmachten zal dat land het ook op moeten nemen tegen gewapende bewoners. Prettige wedstrijd.

En dat wapenbezit, daar aan de overkant van de Atlantische oceaan, is het ’em nou juist. Het tweede amendment is heilig voor veel bewoners. Maar net zoals er bij religies ruimte is voor interpretatie, geldt dat kennelijk ook voor het recht om wapens te bezitten en te dragen. De verkrachter van je dochter of een inbreker kapot schieten? Vooral doen, want dan kunnen zulke personen jou niet meer aanklagen. Helaas zijn er ook individuen die wapens kopen om er een of meerdere medemensen mee om zeep te helpen. Met een tas vol wapens een school binnen lopen en alles wat beweegt proberen te vermoorden lijkt al de normaalste zaak van de wereld.

America, land of the free? Fuck right off! De originele bewoners leefden er vrij en onbezorgd, totdat er boten uit Europa aan kwamen. Was je niet gevoelig voor mooie woorden en een nieuwe god, edelmetalen en ander glimmend spul, dan werd je door de bezoekers verjaagd. En die bezoekers hadden de mooiste plekken voor het uitzoeken. Schopten vele generaties later met Franse hulp de Engelsen terug de oceaan op. Amerika werd het nieuwe beloofde land, ook de intussen bevrijde slaven zochten lebensraum en half Europa was al varend onderweg. De ene na de andere indianenstam werd uitgemoord of niet vriendelijk maar zeer dwingend verzocht om op te rotten naar een reservaat.

Joe Biden gaat er ook geen meter beweging in krijgen. De Verenigde Staten zijn zo mogelijk nóg conservatiever dan Engeland. Je zag het recent nog met het vernietigen van de uitspraak Roe vs Wade door het hooggerechtshof. En het kiessysteem wordt om de vier jaar gênanter voor de buitenwereld.

Arme mensen die de V.S. bereiken hebben hier (nog) geen idee van. Het land van het onbegrensde is van binnen verrotter dan je je kunt voorstellen. Racisme viert er hoogtij, mede daardoor een prima voedingsbodem voor bijna alles wat al snel woke werd. Een fatsoenlijk sociaal stelsel is er niet. Als je mazzel hebt kun je nog een ziektekostenverzekering betalen, totdat je iets chronisch krijgt. Een krop sla kost bijna drie keer zo veel als een hamburger bij een fastfoodketen. De infrastructuur is op veel plekken al heel lang aan vernieuwing toe en er zijn genoeg steden waar hele wijken verloederen waar je bij staat. No go area’s waar zelfs de politie zich liever niet laat zien. En die heeft al zo’n geweldige naam.

In Amerika kun je echt wel in alle vrijheid leven, dat heb ik met eigen ogen gezien. Maar het lijkt steeds oneerlijker verdeeld. Er zijn genoeg schitterende plekken. En plaatsen waar vele dimensies ellende te zien zijn. Oh, ik had het drugsprobleem nog niet genoemd.

Het tweede amendment. Veroorzaker van veel leed, en rijp voor herziening. Dat laatste is een utopie. Hoe erg een deel van het land er aan toe is, hoor je in Cold Dead Hands van countryzanger Dustin Collins. Prima countryrock hoor, met een heerlijke Southern feel. Maar die tekst, he. Vrijheid in Amerika is maar hoe je het bekijkt. En wat voor moraal je er op nahoudt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.