Amsterdam; de hoofdstad en van vele absurdistische dingen. De geboorteplaats van De Raggende Manne met chaotische rock met de capriolen en vaak bizarre teksten van Bob Fosko. Geen wereldvreemde teksten, maar gewoon over dingen die hem en het publiek bezig hield. Een emotie en een soort woede die ze wilden uiten. Fosko: Heerlijk dat je het er gewoon uit mag gooien.

Ze waren het prototype van de raggende mannen in Nederland: durven improviseren met het mes op de keel en dan vol overtuiging er in. Schijt aan alles hebben. In 1990 werd de band voornamelijk als podiumact bekend, met korte krachtige optredens van maximaal drie kwartier wegens uitputtingsgevaar voor bandleden en publiek. Fosko’s zang en de muziek waren agressief en snel.

Echte hits had deze bulderband nooit. Wel landelijke bekendheid met de slechts zes seconden durende single Nee’s Niks. Geen notering in de tipparade, want de verantwoordelijken hadden ooit in al hun wijsheid in de statuten opgenomen dat een popnummer minimaal 60 seconden moet duren. Ook sommige journalisten wilden de Manne nooit echt serieus nemen evenals de muziekindustrie, die geïnstitutionaliseerd is en alles aan touwtjes wil hebben. De Manne wilden hier nooit bij horen of zich confirmeren aan de zin en onzin van de regeltjes. Ze speelden ook niet om het publiek tevreden te houden, maar gewoon voor zichzelf en vanuit het hart.

Poep In Je Hoofd kreeg nationale bekendheid na een optreden in Jiskefet. Los van de hilarische tekst is het gewoon een steengoed en vreselijk onderschat punkrock-nummer. Lekker headbangen en meedeinen.

Geheel in (eigen) stijl namen De Manne in 1999 afscheid met dit persbericht: Het publiek was er al jaren klaar mee. De Raggende Manne nu godzijdank ook. Uitgekankerd. De koek is op. De cirkel is rond. Het schip is gezonken. Het clubcircuit en de radio zijn verlost van een groep die altijd op leuke momenten de sfeer weer wist te verzieken. […] Verder blijft de vrees bestaan dat er aan de satellietprojecten van met name de zwaar overschatte Fosko, nog lang geen einde is gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.