In Nederland hebben we soms al moeite met de uitstraling van Halve Liter Blikken. In Amerika hebben ze 40oz in een plasticfles, omgerekend 1,18 Liter.

Bovenstaande twee zinnen heb ik wel zeventien keer opnieuw geformuleerd. Hebben we in Nederland wel moeite met de uitstraling van halve liter blikken? Is dit in Oirschot (Brabant) niet gewoon de meest gangbare inhoud van een bierblik? Is 40oz omgerekend wel 1,18 liter?

Het is nog niet zolang dat ik zo nu en dan wat probeer te schrijven voor  Ondergewaardeerde Liedjes en schrijven over muziek is al snel vooral persoonlijk. Waar de een iets ondergewaardeerd vindt heeft een ander toch al snel het gevoel dat het behoorlijk overgewaardeerd is. En dan loert dus ook nog altijd de mogelijkheid op het maken van fouten. Schreef ik in mijn afgelopen bijdrage dat Oirschot in Limburg ligt en kreeg ik dus heel (ex) Oirschot over me heen wat dacht ik wel niet. Inmiddels netjes aangepast lieve Oirschottenaren of Oirschotters.

Waar ik naartoe wil is dat nu opeens een druk zich meester van me maakt. De eerste schrijfsels zijn een beetje vrijblijvend maar als je dan een fout maakt voel je daarna opeens minder vrijheid om maar wat te schrijven. De oplossing? Iets meer dan twee Halve Liters Bier of wel 40oz To Freedom.

Sublime bracht ondertussen 30 jaar geleden (1992) hun debuutalbum uit met die titel. Al meerdere keren werd Sublime hier aangehaald en tijdens de battle over drugs zelfs met Ik wil hier even een lans breken voor, niet alleen om een ondergewaardeerd liedje, maar ook om een – in Nederland – ondergewaardeerde band.

Nu is Sublime vooral een band met een trage start. Zo’n band die nog uit het tijdperk komt dat je een mix-tape kreeg en vooral track 5 te gek vond en dus opzoek moest naar meer van de betreffende muzikant. In 2005 kreeg het album een Award voor het verkopen van twee miljoen verkochte exemplaren in Amerika. Dertien jaar na de release, Mariah Carey bracht in dezelfde week in 1992 haar MTV Unplugged uit en behaalde die twee miljoen binnen een maand. Maar belangrijker het merendeel van de albums behaald die twee miljoen nooit.

Track 2 op 40oz To Freedom is de titeltrack een verhaal over het terugkrijgen van je vrijheid maar er achter komen dat dat eigenlijk helemaal niet zo makkelijk is. In dit geval het uit de gevangenis komen, opgehaald worden door je vriendin al in de auto je niet kunnen beheersen en knuffelen, de ramen beslaan maar opeens vallen je dingen op die anders zijn, die ze nog niet deed voordat je opgesloten werd. Van wie heeft ze dat geleerd, wat heeft ze gedaan in die tijd dat jij tussen je vier muren zat?

Niet teveel over na denken, zorgen dat je niet terug hoeft. Terug bij af bent, tijdelijke extra vrijheid.

And the answers always waiting at the liquor store,
forty ounce to freedom
So I take that walk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.