In 1999 zond het Britse Channel 4 een acht-delige docuserie uit genaamd John Peel’s Sounds Of The Suburbs. In aflevering één bezoekt Peel het Schotse Lanarkshire waar hij onder andere samen met de zanger van BMX-Bandits de Lokale Schotse Delicatesse de Deep-Fried Marsbar uitprobeert. En ja dat is exact wat je denkt, een gekoelde Marsreep met een beslag laag uit de Frituur. Ben je binnenkort in Schotland blijkbaar verkoopt nog steeds een op de vijf Fish & Chips Shops dit heden ten dage.

BMX-Bandits was afkomstig uit de plaats Bellshill waar ook Sharleen Spiteri frontvrouw van Texas, Sheena Easton en Teenage Fanclub ter wereld kwamen. Met ruim 19.000 inwoners is Bellshill te vergelijken met het Brabantse Oirschot, het Gelderse Heerde of het Friese Dantumadeel. Niet zo vreemd dus dat John Peel met zo’n vruchtbare muziekbodem hier zijn serie begint. Het eerste bezoek is bij Sean Dickson de frontman van het eveneens uit Bells Hill afkomstige The Soup Dragons.

The Soup Dragons bereikte in 1990 hun (commerciële) hoogtepunt met een cover van The Rolling Stones plaat I’m Free, in 1965 de B-Kant van de hit Get Of Off My Cloud. In 1990 had ik dat origineel nog nooit gehoord en wist ook niet van het bestaan van de Stones-versie af dus was I’m Free voor mij The Soup Dragons. Natuurlijk had de band The Rolling Stones versie wel ooit gehoord maar op het moment van opnemen had niemand in de band het origineel bij de hand, gevolg is dat de band hier en daar improviseerde en ook Sean zong de tekst zoals hij bij hem was blijven hangen. En zoals je zelf vast wel eens hebt ervaren teksten blijken niet altijd zo te zijn dan ze in je eigen hoofd zitten. Zo bedacht Sean dat I’m Free, to be who I choose, to get my booze een prima regel zou zijn.

I’m Free werd een wereldwijde hit met top 5 in Engeland, top 10 in Australië en zelfs in Amerika bereikte het voor mij behoorlijk Brits klinkende nummer de Top 40. In Nederland bleef het in de Tipparade hangen waar ik in 1990 als Top 40 georiënteerde tiener best boos over was.

Jaren later hoorde ik Pitbull The Soup Dragons twist van I’m Free nog gebruiken in zijn nummer Freedom. Hij veranderde de tekst echter van I’m free to do what I want any old time naar I’m free to do what I want and have a good time wat mij als allang geen tiener meer dan toch ook een beetje boos maakte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.