Spock’s Beard, een progressieve rockband uit Amerika heb ik al eens eerder onder de aandacht gebracht, maar dit nummer komt uit een hele andere hoek van de band.  Niet alleen omdat de halve band inmiddels was vernieuwd, maar ook omdat Spock’s Beard steeds in staat is om andere paden te bewandelen.

De oprichters van de band waren Alan en Neal Morse. Na een aantal albums verliet Neal Morse de band en zette zijn carrière voort met goede soloalbums, Transatlantic en de Neal Morse Band (NMB). De drummer Nick D’Virgillio bleek over een goede stem te bezitten en stapte achter de drums vandaag en zong op een aantal albums. Neal Morse drukte een stevige stempel op de muzikale kant van de band en met zijn weggaan veranderde de muzikale stijl. Soms goed, soms ook minder geslaagd. Na enkele jaren moest de band ook afscheid nemen van D’Virgillio, die uiteindelijk naar het Circle Du Soleil ging en uiteindelijk in Engeland bij Big Big Train terechtkwam.

Opnieuw vond de band zich uit en met nieuwe zanger Ted Leonard veranderde opnieuw de muziekstijl van de band en ging deze meer richting stevige rock. Dat leidde tot een stevige koerswijziging, waarbij ik echter een beetje afhaakte. Niet alleen beviel mij de ingezette muzikale koerswijziging niet zo, maar ik kon ook niet echt wennen aan de zang van Leonard.

Maar er zijn uitzonderingen. In 2015 kwam het album The Oblivion Particle uit. Ik heb het album een tijdje links laten liggen. Maar helaas, muzikaal best goed, de zang van Leonard verschrikkelijk. Tot het album bijna ten einde kwam en To Be Free Again begon. Een heerlijk nummer met alle muzikale ingrediënten perfect uitgevoerd. En zelfs de stem past erbij. Waarbij ook tekstueel een mooi beeld wordt geschetst.

Breathe in the morning light
On the wing taking flight
Conscious and clear
Hearing destiny call
Come and grow young with me
Life as it′s meant to be
Life in a world where the sky never falls

See the road ahead
That′s the way he said
Pack your bags we’re leaving today
Here in our hearts and hands
We hold the promised land
We′ll find our future and there we will stay
To be free again

Een hoopvolle tekst. Een nieuw begin na een moeilijke tijd. Positief naar de toekomst kijken. In vrijheid kunnen leven en het leven opnieuw zin zien krijgen. Mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.