Op 17 mei 2022 was het alweer tien jaar geleden dat Donna Summer overleed. Zonder er veel woorden aan vuil te hoeven maken mag ik haar omschreven als een legendarische zangeres met een superstem. Donna werd bekend tijdens het discotijdperk in de jaren ’70 en staat sindsdien bekend als de Queen of Disco, maar ze maakte veel meer dan discomuziek. Behalve zingen, schreef ze veel nummers en was ze ook actrice. Met haar songwriterkunsten en zeer sterke podiumprésence onderscheidde ze zich van andere artiesten.

Alleen al in de jaren ’70 stond ze elf keer bovenaan de clublijst van Billboard met materiaal van hoge kwaliteit. Veel was cross-over materiaal dat echt de belichaming vormt van het discotijdperk. Het was gedurfd en zeker ook erotisch. Ze werd een icoon en was van invloed op artiesten als Madonna en Beyonce. Op de Billboard Hot 100 scoorde ze 42 hitsingles, waarvan 14 de Top 10 bereikten. Met meer dan 100 miljoen verkochte platen is ze één van de best verkopende artiesten aller tijden. Behalve disco nam ze dance, pop, R&B, rock & roll en Hi-NRG muziek op. En ook daarmee scoorde ze veel succes. In Nederland zijn eigenlijk maar een paar hits bekend terwijl ze echt veel goede muziek heeft opgenomen.

In 1983 verscheen het album She Works Hard For The Money. Samen met Michael Omartian schreef ze het nummer Unconditional Love. Het is een heerlijke mix van dancepop met reggae invloeden. Op plaat hoor je ook goed dat Donna getraind is als gospelvocalist. Musical Youth, een Britse reggae act, hoor je ook op de plaat. Een prachtige, swingende boodschap van liefde voor elkaar.

Don’t try to change
Or tear your brother down
Let him make his mistakes
And he will come around

In een BBC Music-recensie van het album Bad Girls schreef Daryl Easla: Bad Girls is een fantastische herinnering aan toen Summer de Madonna, Whitney, Tina, Diana, Barbra, Aretha, Mariah, Beyonce, Taylor, inclusief Britney, Christina, Mary J en Missy van haar tijd was, allemaal samengevoegd in één. Niemand is met haar te vergelijken, want ze beheerste de veelzijdigheid van haar stem met meer dan tien stemmen die alle genres zingen.

Peter Hook van New Order zei ooit dat het nummer Blue Monday is gestolen van Donna’s Our Love. Als je beide nummers luistert dan begrijp je wel waarom. Gewoon een leuk feitje voor deze blog. Our Love is overigens een heerlijk nummer. Walk Away, Dim The Lights, All Through The Night, Sunset People, On My Honor, People People, Tokyo, Woman, Love Has A Mind On It’s Own, Running For Cover, Nightlife en Cold Love zijn nog enkele aanraders. Genoeg materiaal voor nog een blogje op een later moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.