Het lijkt er haast op dat alles uit de kast wordt gehaald om dit nummer niet mooi te vinden. Het is lang, het valt regelmatig stil, je hoort een foute jaren tachtig synth en nergens is het uptempo. Ondanks dat is Come Down To Us van Burial fascinerend. Deze track, afkomstig van de EP Rival Dealer uit 2013, is niet alleen een samensmelting van wanhoop, moed en optimisme, het balanceert continu op het snijvlak van aangrijpend en what-the-fuck!? 

De echte naam van Burial is William Emmanuel Bevan. Hij is al een-en-twintig jaar actief in de muziek. Al was in het begin niet bekend wie zich achter de naam Burial schuilhield. Pas vanaf 2008 werd zijn identiteit opgegraven. Maar zelfs daarna is hij vooral op zichzelf gebleven. Burial kennen we van zijn vooruitstrevende en door geesten bezwangerende dubstep muziek. Het besef dat Burial een uitzonderlijk artiest is is ontstaan met name dankzij zijn baanbrekende album Untrue uit 2007. Het nummer Archangel van dat album is een vaste waarde in onze Snob 2000. Het zou echter een vergissing zijn om te denken dat er na 2007 geen nieuwe hoogtepunten zijn bereikt. Zijn elektronisch palet is ook veel meer gekleurd, getuige bijvoorbeeld de recent verschenen uit de kluiten gewassen Ambient EP Antidawn, of de legendarische tracks – Moth en Nova – die hij samen heeft gemaakt met Four Tet.

Burial bleef dus na Untrue niet stilstaan in zijn ontwikkeling. Desondanks was het geluid in 2013 van Come Down To Us toch wel wat verrassend te noemen. Het nummer bestaat uit twee muzikale delen, die onderling van elkaar verschillen maar juist heel goed bij elkaar passen, en een afsluitend deel met een stuk van een speech van filmmaker Lana Wachowski. Interessant detail is onder andere dat je in het eerste stuk vervormde vocalen van het nummer You Are Not Alone van Michael Jackson hoort. Heel opmerkelijk is dat Bevan over dit nummer het nodige had te vertellen. De anders zo weinig mededeelzame artiest stond er in 2013 voor open op BBC radio 6 te verklaren wat het thema was van nummer, en de EP waar het vandaan kwam: I put my heart into the new EP, I hope someone likes it. I wanted the tunes to be anti-bullying tunes that could maybe help someone to believe in themselves, to not be afraid, and to not give up, and to know that someone out there cares and is looking out for them. So it’s like an angel’s spell to protect them against the unkind people, the dark times, and the self-doubts.

Het moet gezegd dat zodra je het thema kent Come Down To Us wordt verrijkt. Maar het nummer is in staat ook zonder deze kennis de luisteraar te beroeren, de gelaagdheid en de mate van atmosfeer is overweldigend. Aan de andere kant zal dat niet voor iedereen gelden. Come Down To Us is echt even wat anders, ver verwijderd van wat we dagelijks op de radio horen. Maar zelfs in dat licht bezien is het bewonderenswaardig. Puur en alleen al om het feit dat dit een nummer is dat dus écht zichzelf durft te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.