In 2018 werd de documentaire American Chaos uitgebracht. Op het internet wordt de documentaire als volgt omschreven: Zes maanden voor de presidentsverkiezingen van 2016 besteedde regisseur Jim Stern al zijn tijd aan het zich focussen op Donald Trump-fans met verschillende achtergronden. Het was een zoektocht naar inzichten en antwoorden, voor alles dat de stijgende aantrekkingskracht van de miljardair zou kunnen verklaren en waarom deze kiezers zich geen zorgen maakten om de zoveel verontrustende dingen die de kandidaat had gezegd en gedaan. Hij werpt met deze documentaire een licht op moeilijke kwesties die de natie troebel maken – een culturele kloof die nog steeds gevaarlijk verkeerd begrepen wordt en die blijft zorgen voor scheuren in de structuur van de Amerikaanse democratie.

Aldus Stephan Altman, een liedjesmaker die veel muziek schrijft voor films en in dit geval voor de documentaire American Chaos. Hij schrijft het prachtige liedje All I Want wat wordt ingezongen door de leadzanger van The National, Matt Berninger. Een klein liedje wat in zijn oorspronkelijke versie al echt mooi is. In 2017 wordt het als duet opgenomen door Berninger en Julien Baker, en dan wordt mooi ineens prachtig. Breekbaar, twee stemmen die elkaar schitterend aanvullen.

I can’t tell if you’re finally coming back to me
Or if you’re finally leaving
Sometimes you’ve got to keep a little bit to yourself
A little something to keep believing

De pijn wordt liefdevol bezongen, zo mooi dat het bijna pijn doet. Nergens een onvertogen woord, alleen de hoop en het vertrouwen dat het toch goed komt. Hoeveel liedjes zullen er zijn waar deze pijn wordt bezongen? Veel maar deze is er wel één in de categorie verschrikkelijk goed. Wat maakt zo’n fragiel nummer zo excellent? De twee stemmen, die mooi zijn maar samen dus ook weer prachtig worden, de subtiele begeleiding en dat, ik heb het al vaker genoemd, zo’n nummer klein blijft. Muziek kan zo mooi zijn, het beste bewijs is dit nummer. Het gemak waarmee het gezongen en gespeeld wordt, je zou bijna gaan denken dat het allemaal niet zo heel moeilijk hoeft te zijn. En misschien schuilt is dat wel de grootste kracht van het nummer, het is een puur en naturel en om het op die manier te laten klinken heb je iets nodig wat talent heet. Zet drie talenten bij elkaar en dan heb je dit als resultaat, en laten we eerlijk zijn dat is toch wat je wilt.

It’s all I want
I keep trying to remember that
It’s all I want
I keep trying to remember that

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.