Van de week las ik dat Ronnie Spector, leadzangeres van The Ronettes, is overleden. Gelet op mijn vele soul/R&B blogs moesten The Ronettes de revue eens passeren. Is het overlijden van een artiest een goed of slecht moment om dan eindelijk toe te komen aan een blog? Ik laat het in het midden. Veronica Greenfield, geboren als Veronica Yvette Bennett en nu bekend als Ronnie Spector, is 78 jaar geworden. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

In 1957 werden The Ronettes opgericht. De groep bestond uit Ronnie, haar zus Estelle Bennett en haar nicht Nedra Talley. Er waren commercieel succesvollere groepen maar de muziek van The Ronettes behoorde tot de meest baanbrekende in het veld. Voor een groot deel is dat te danken aan hun samenwerking met de legendarische Wall of Sound-producer Phil Spector.

De grootste hit van The Ronettes is Be My Baby en dat nummer wordt beschouwd als één van de beste nummers allertijden. De creatieve samenwerking tussen Ronnie (en de overige Ronettes) en Phil was van een hoogstaand niveau en er volgden veel meer schitterende nummers. In 1964 waren The Ronettes openingsact voor The Beatles. In 1966 ging Phil’s volledige aandacht uit naar Tina Turner.

The Ronettes hebben uiteindelijk maar één studioalbum uitgebracht, in 1967 was het einde van de groep een feit. Daar is toch wel wat potentieel verloren gegaan. In 1968 ging Ronnie solo en in dat jaar trouwde ze ook met Phil. Een gelukkig huwelijk werd het niet, want Phil werd teruggetrokken en controlerend. Hij verhinderde Ronnie om soloplaten op te nemen. Rondom de woning werd prikkeldraad aangebracht, er waren waakhonden en Ronnie’s schoenen werden afgepakt, zodat ze het huis niet zou verlaten. Mocht ze dat wel doen dan stond er een doodskist klaar in de kelder. In 1973 scheidde Ronnie van Phil. Ze nam daarna muziek op, maar succesvol werd haar solocarrière niet. Wel werd ze een vrouwelijk rockicoon vanwege haar autobiografie waarin haar huwelijk met Phil – en het emotionele misbruik – natuurlijk centraal stond. Phil zou uiteindelijk in de gevangenis belanden voor de moord op actrice Lana Clarkson. In 2021 overleed hij in een gevangenisziekenhuis. Ronnie gaf toen aan dat hij een geweldige producer was en een waardeloze echtgenoot.

Ronnie had een krachtige en unieke stem. Aan een kant zijdezacht en aan de andere kant rauw. Verder werd ze omschreven als iemand met een magische verschijning. Ze is een icoon uit het tijdperk van de meidengroepen en is van grote invloed geweest op generaties van vrouwelijke rockers. Het is jammer dat haar solocarrière nooit van de grond is gekomen, want haar prachtige stem heeft ze altijd behouden. Alleen in 1986 volgde er een opleving toen ze samen met Eddie Money het nummer Take Me Home Tonight/Be My Baby opnam. Om haar toch een beetje persoonlijk in de spotlights te zetten is hieronder beelden van Be My Baby, waar Grace Slik en Belinda Carlisle de achtergrondzang verzorgen. Wat een stem had Ronnie.

In Nederland is alleen Be My Baby een bescheiden hit geweest, dus eigenlijk kan ik uit alle andere nummers van The Ronettes kiezen voor deze bijdrage. Walking In The Rain, geschreven door Phil Spector, Barry Mann en Cynthia Weil, is een prachtige, dromerige liefdesballad. Samen met Be My Baby en Baby, I Love You, behoort het tot één van de meest invloedrijke nummers in de klassieke rockgeschiedenis. De productie is schitterend en de vocalen betoverend mooi. Ronnie zong het nummer in één take, dat had Phil nog nooit meegemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.