Het werd voor mij weer tijd om een uitstapje te nemen naar wat meer exotische uithoeken in de muziekwereld. In de Japan-battle van eerder dit jaar liet ik al doorschemeren dat ik een enorme fan ben van anime en Japan in het algemeen. Hierdoor ken ik inmiddels al behoorlijk wat Japanse (en Koreaanse) muziek en ik vind het leuk om daarover te schrijven omdat het hier toch wat minder bekend is. In deze bijdrage staat de J-popgroep Perfume centraal. Dit is een baanbrekende groep in Japan die de muzikale grenzen heeft verlegd. De groep bestaat uit drie dames, A-Chan, Kashiyuka en Nocchi en is sinds 2000 actief. Ze kennen elkaar al sinds de middelbare school. Muzikaal gezien bestaat de discografie van de groep uit (een mix van), J-pop, electropop, techno, dance-pop, synthpop en EDM. Sinds 2003 is Nakata Yasutaka de producer van de groep en hij schrijft de nummers.

De productie van de muziek van Perfume is echt van buitengewone wereldklasse. In mijn ogen vind je niet beter in het genre. Het is gewoon heel goed en knap gemaakt. Het mixen van vocalen met elektronische effecten staat centraal en dat geeft een heel bijzonder en futuristisch geluid. De vocalen zijn flink bewerkt met deze effecten maar toch klinken de stemmen heel menselijk. De melodieën van de nummers zijn ontzettend aanstekelijk en heel mooi. Daarnaast staat de groep inmiddels bekend om de iconische retro-futuristische look van de dames en vanwege de knappe choreografie. De optredens van Perfume zijn een hele ervaring, zeer gestileerd en futuristisch, waarbij het virtuele en de realiteit met elkaar worden vermengd.

In 2008 kwam de groep met hun eerste volledige studioalbum: Game. Dit album wordt gezien als één van de meest succesvolle Technopop albums allertijden. Behalve popfans bereikt de groep met het album ook fans van Indie en elektronische muziek. Het is de combinatie van het schattige en het stijlvolle dat heel goed werkt. Vooral de J-pop, Electro-, Dance- en Synthpop met de futuristische en retro invloeden spreken mij heel erg aan. De techno wat minder, dat sluit simpelweg niet aan op mijn smaak, maar het is desalniettemin heel goed gemaakt.

Polyrhythm, geschreven en geproduceerd door Yasutaka Nakata, is de doorbraak single van Perfume en het is ook één van mijn favoriete nummers van de groep. Het is letterlijk een polyritmisch nummer  en zoals zoveel J-pop en K-pop muziek heel avontuurlijk op het gebied van ritmes en harmonieën. Avontuurlijker dan veel westerse muziek naar mijn mening. Het nummer komt eigenlijk telkens op een andere manier binnen en elke keer valt een ander element uit de muziek op. Ik vind het echt een geweldige productie. Verder vind ik het heel mooi dat het nummer aan de ene kant heel vrolijk is maar ook treurig. Voor mij voelt dat in ieder geval zo. Het enige dat ik jammer vind is dat het budget van de groep destijds wat kleiner was, de videoclips zijn nu specialer omdat de groep inmiddels een gevestigde orde is. En die clips zijn toch wel heel mooi om te zien. Wellicht dat ze ooit nog eens een nieuwe versie opnemen.

Perfume is nog steeds met veel succes actief. In 2019 werd het de eerste Japanse meidengroep die optrad op Coachella. Hopelijk kan het exotische uitstapje onze zeer niet-ondergewaardeerde lezers een beetje bekoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.