Muzieklijstjes en The Beatles; ze zijn bijna altijd met elkaar verbonden. Als ze niet zulke leuke nummers zouden hebben gemaakt zou je er welhaast gek van worden. Wat doen ze dan op een site die gaat over ondergewaardeerde liedjes? Tja, naast de vele grote hits die ze hadden en de sloot nummers die in de Top 2000 te vinden zijn vind ik dat een aantal van hun liedjes ook de kwalificatie ondergewaardeerd verdienen. Is Tomorrow Never Knows zo’n liedje? Het staat tenslotte op een van de beste albums van de groep, vaak te vinden in de hoogste regionen van ‘beste albums ooit’ lijstjes. Eigenlijk gaat mijn lofzang vandaag ook niet zozeer over het liedje zelf maar over de blog waarin het eerder werd besproken.

Nu heb ik Tomorrow Never Knows niet zozeer ontdekt via die blog. Ik heb sowieso een voorkeur voor liedjes met wat dissonante elementen die sommigen wellicht irritant vinden, maar mij daardoor vermaken. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan ‘het alarm’ in het nummer Leave van R.E.M. of de steeds luider wordende ‘sirene’ in De Formule van De Jeugd Van Tegenwoordig. Heerlijk wat bezoek wegjagen op standje burenruzie! Dus alle tape loops die komen binnenvallen in het nummer (meeuwen, stukjes orkest, etc.), ze maken mij ontzettend blij.

En dan zijn daar de drums! Vervormd en luid aanwezig, het is zeker geen standaard geluid voor 1966, het jaar dat het nummer uitkwam. Dat vond Martijn Vet ook toen hij het nummer aandroeg voor de battle van Liedjes die hun tijd ver vooruit waren. Want dik de drums nog iets verder aan en je zit zo in de big beats stroming die midden jaren negentig opkwam. Martijn legde een link met Let Forever Be van The Chemical Brothers. Die titel laat al de invloed van The Beatles horen en de drums en tape loops doen hun verdere werk. Het nummer wordt ook gezongen door Noel Gallagher, groot Beatles fan en toen als drijvende kracht achter Oasis lid van de grootste band ter wereld, in het Verenigd Koninkrijk. Zelf leg ik altijd de link met het nummer Setting Sun, dat ook door Noel werd ingezongen voor The Chemical Brothers. Hoe dan ook, Martijn heeft met zijn bijdrage ervoor gezorgd dat ik Tomorrow Never Knows of Setting Sun nooit kan horen zonder met plezier aan die blog te denken.

Naast het verhaal van Martijn Vet zijn er meer blogs die mij zijn bijgebleven van deze site. Het zomerthema van Ondergewaardeerdste Liedjes wil ik dan ook gebruiken om een aantal blogs te belichten die het verdienen om vaker gelezen en herlezen te worden. Om te beginnen is er de populairste battle van de site en een die regelmatig via Google gevonden wordt, de Begrafenisliedjes Battle. Het is dan misschien niet een ondergewaardeerde blog, de kwaliteit mag zeker vaker benadrukt worden. Sommige verhalen maken diepe indruk vanwege de persoonlijke ontboezemingen of treffend inzicht. De opmerking aan het begin om een zakdoekje bij de hand te hebben is zeker op zijn plaats.

Ook bij de uiteenzetting over een alternatieve The Passion kom ik op gezette tijden terug. Edgar Kruize houdt hier een vurig pleidooi voor een uitvoering van The Passion die niet leunt op uitgekauwd Nederlandstalig materiaal, maar met liedjes die daadwerkelijk over de laatste dagen van Jezus gaan. Er komen liedjes aan bod die je niet direct aan het Bijbelse verhaal zou linken. Maar deze nummers van onder andere Lenny Kravitz, PJ Harvey, U2 en System Of A Down blijken toch uiterst relevant in die context.

De laatste blog die ik onder de aandacht wil brengen is de overpeinzing van Freek Janssen over Giorgio By Moroder van Daft Punk. Hij stelt daarin dat het duo op het bijbehorende album Random Access Memories het einde van de robots verklaart. Hij brengt overtuigend de argumenten aan, zowel tekstueel als muzikaal. En zie hier, acht jaar later, bestaat Daft Punk niet meer en blijkt dit het laatste album van het duo te zijn geweest. Zo blijft deze site voor mij een mooie ontdekkingstocht naar interessante muziek én met boeiende verhalen over interessante muziek.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.