In deze zomerspecial gaan we op zoek naar de aller-meest-ondergewaardeerdste liedjes uit 10 jaar Ondergewaardeerde Liedjes. Een onbekend juweeltje van een alom bekende artiest is dan niet genoeg lijkt me. Wat we zoeken is dus een een artiest die je een dikke laag kippenvel geeft, en waar alleen het exclusieve gezelschap fijnproevers dat dit blogt leest bekend mee is. Dacht ik aanvankelijk. Maar nee, dat is ook niet ondergewaardeerd genoeg. Het moet nog een tandje hoger. We zoeken kippenvel muziek waar zélfs de lezers en collega-schrijvers van dit blog al jaren achteloos aan voorbijlopen. Kijk, dan ben je pas serieus ondergewaardeerd!

Dus graag de spotlichten aan voor Lydia Loveless: de alt-country zangeres met fijne punkinvloeden. Haar muziek, teksten en ook haar stem grijpen me iedere keer met twee handen bij de strot. Begin vorig jaar schreef ik over Lydia en haar nummer Desire, maar dat heeft helaas niet ertoe kunnen bijdrage dat ze afgelopen december in de Snob 2000 zou debuteren. Maakt niet uit, we maken allemaal vergissingen, maar dit jaar moet u haar toch serieus op uw stembiljet invullen. Zie het maar als een bindend stemadvies.

Er bestaan maar weinig artiesten die zoveel emotie kunnen overbrengen, en het toch subtiel weten te houden. Geen dikke tranen-karikaturen of country-snik, maar juist erg ingehouden en toch herkenbaar. Het nummer Desire is een prachtig voorbeeld van zo’n achtbaanrit, waarbij diepe teleurstelling en hoopvolle toekomsten elkaar voortdurende afwisselen, met elkaar in gevecht zijn. Het lied gaat over een vrouw die op een kantelpunt zit in een relatie: is er nog hoop op een betere toekomst of worden te teleurstellingen haar gewoon teveel? Vocaal trekt ze op subtiele wijze alle registers open: het ene moment klinkt ze venijnig en kwaad, en het andere moment teder en vol verlangen” noteerde ik vorig jaar al. Denk aan Sinéad O’Connor die Troy uit haar longen perst, dat soort werk. En dat alles in het geval van Lydia Loveless ondersteund door een breed scala aan moderne, energieke Country-Rock.

Ooit ga ik nog eens uitgebreid stilstaan bij een ander nummer van haar, Chris Isaak getiteld en hier in een semi-live radio uitvoering, wellicht in een battle over liedjes die over collega-artiesten gaan. Prachtig voorbeeld van waar Lydia Loveless toe in staat is. Stream ook eens daar magistrale album Real uit 2016, een prachtige verzameling indrukwekkende songs, soms akelig dicht tegen popmuziek aan schurend.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.