Ondergewaardeerde liedjes: het zijn er nogal wat en misschien niet alleen ondergewaardeerde liedjes, maar ook onder gewaardeerde artiesten. Gelukkig is er dit platform waar je door verschillende bloggers kennis kan maken met wat zij als ondergewaardeerd bestempelen en op die manier een lans breken om wat meer waardering te krijgen voor dat nummer of artiest. Op 22 juli 2019 blogde Danny den Boef over Brandi Carlile, centraal stond het nummer The Joke. Danny gebruikte de woorden: En vrijwel niemand kent haar. Ik wel en ben al jaren zeer groot fan. Al is het woord ‘fan’ altijd een beetje beangstigend. Hoe dan ook, ze is geweldig.”

En inderdaad ik kon haar niet maar nu twee jaar later ben ik ook een groot liefhebber van haar liedjes en zeker van haar stem. Het nummer The Joke is werkelijk een prachtig nummer met een schitterende tekst. Het heeft iets theatraals zonder dat het kitsch wordt. Nadat ik het nummer had geluisterd wist ik zeker dit moeten meer mensen horen en van kunnen genieten, dus vrienden, collega’s ik ga ze allemaal de tip; luister naar Brandi Carlile.

En daarbij luister niet alleen naar haar maar lees ook de blog waardoor ik haar ontdekt heb. Een blog die naar mijn bescheiden mening prachtig geschreven is, juist omdat het een persoonlijke en eerlijke boodschap bevat. En ook nu wordt er weer gesproken over een Summer of Love; in 2019 het zomerthema op deze site. En nog steeds zijn er landen, mensen die het liefst zouden willen terugkeren naar de middeleeuwen. Anders zijn en mogen zijn of gewoon op zoek naar een menswaardig bestaan blijft een moeilijk gegeven met alle gevolgen van dien, op zoek naar vrijheid van liefde, geloof en jezelf.

You get discouraged, don’t you, girl?
It’s your brother’s world for a while longer
We gotta dance with the devil on a river
To beat the stream
Call it living the dream, call it kicking the ladder

Ik heb het wel eens eerder gezegd ik probeer zoveel mogelijk blogs te lezen, juist omdat het nummer waar over geblogd wordt iets extra’s wordt gegeven. In het geval van Brandi Carlile en Danny den Boef is dan meer dat gelukt. Lees zijn blog nog eens terug, geniet van Brandi, geniet van een Summer of Love, en laat iedereen vrij in zijn of haar keuzes. Discriminatie op welke gebied dan ook, het is geen grap!

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.